Apple, yapay zeka özelinde Datakalab firmasını da satın almış gibi görünüyor

22 Nisan 2024 16:51

Teknoloji devi Apple, yapay zeka özelinde Fransa merkezli Datakalab firmasını da satın almış gibi görünüyor.

Son dönemde büyük yapay zeka çalışmaları yapan Apple, bu bağlamda elini Fransa merkezli Datakalab firmasıyla da güçlendirmiş olabilir. Henüz bu kapalı kapılar ardında aralık ayında tamamlandığı aktarılan satın alımı iki taraf da onaylamıyor ancak haberi geçen kaynaklar kendinden çok emin görünüyor. Yapay zeka ve bilgisayar görüşü sistemleri üzerinde çalışan Datakalab’ın iki kurucusu söylendiği kadarıyla Apple’a geçmiyor ancak diğer çalışanların Apple’ın yapay zeka çalışmalarına destek vereceği / verdiği belirtiliyor. Yapay zeka sistemlerini cihazlarda yerleşik çalışır formda hazırlanan aktarılan ve bu Apple için çok önemli olan Datakalab, 2020’de Fransız hükümetiyle işbirliği yaparak insanların maske takıp takmadığını kontrol etmek üzere Paris ulaşım sistemlerine yapay zeka araçları yerleştirmiş bir firma konumunda yer alıyor. Daha önce Disney’le de çalıştığı aktarılan şirkette, 20 civarında çalışan bulunuyormuş. Apple tarafına yönelik sağlam kaynak Mark Gurman’a göre iOS 18, cihazlarda yerleşik olarak çalışacak bir “LLM” ile geliyor olabilir. Elde edilen son bilgilere göre yapay zeka odaklı tasarlanan iOS 18 ile beraber karşımıza, direkt olarak cihazlarda çalışacak yani sürekli olarak internet bağlantısı gerektirmeyecek bir LLM yani büyük dil modeli çıkarılabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

iPhone’lar içinde LLM çalıştırmayı geçtiğimiz aylarda başardığı ortaya çıkan teknoloji devi Apple, yerleşik çözümler ile çok hızlı çalışan bir altyapı kurabilir, büyük sunucu masraflarından kurtulabilir ve böylelikle yapay zeka özellikleri için kişilerden bir ücret talep etmeyebilir. Elbette bazı çok yüksek güç gerektiren gelişmiş özellikler için buluttan (Uzaktaki devasa sunuculardan) yardım alma ihtimali bulunan Apple, bazı iddialara göre iOS 18’in yapay zeka altyapısı için OpenAI ya da Google tarafıyla da anlaşabilir.

Bunlardan önce ise haziran ayında resmi olarak lanse edilecek iOS 18 işletim sistemiyle bir “Safari Asistanı” sunulabilir haberi ses getirmişti. Bu asistanın kişilere birçok konuda yardımcı olabileceği ve örneğin açılan bir sayfadaki / haberdeki / makaledeki yazılı içerikleri hızlı şekilde özetleyebileceği düşünülüyor. Bunu detaylarına burada yer verdiğimiz Safari temelli Arc Search tarayıcısı hali hazırda sunuyor ancak Apple’ın bu konuda çok daha güçlü bir altyapı hazırladığı düşünülüyor.

Bundan önce yapılan sızıntıya göre iOS 18 işletim sisteminin ve aynı zamanda iPadOS 18’in arayüzü, Türkiye’de satılmayan Apple Vision Pro’nun işletim sistemi visionOS’ta kullanılan tarzı benimseyebilir. Eğer bu gerçek olursa sistemlerde yukarıdaki galeride yer alanlar gibi görünen arayüz unsurları olabilir, yapay zeka odaklı tarafı çok güçlü olacak iOS 18 işletim sistemi bu değişiklikler ile görsel olarak da çok ses getirebilir.

Apple haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Renault tarafından hazırlanan uçan araç çalışması

Paylaş