reklamı kapat

POPÜLER

en büyük dijital kamera

Astronomi için şimdiye kadar üretilmiş en büyük dijital kamera: “LSST Camera”

Bugün, astronomi için şimdiye kadar üretilmiş en büyük dijital kamera olarak geçen “LSST Camera” ses getirmiş durumda.

SLAC National Accelerator Laboratory merkezli olarak inşa edilen LSST Kamera, astronomi için şimdiye kadar yapılmış en büyük dijital kamera olarak geçiyor ve yukarıdaki videoda da görebileceğiniz üzere gerçekten inanılmaz görünüyor. Yapılan açıklamaya göre bu 3.200 megapiksellik kamera, Vera C. Rubin Gözlemevi’nin her üç gecede gökyüzünün belirli bir kısmının tamamının görüntüleneceği 10 yıllık “Legacy Survey of Space and Time “(LSST) araştırmasının merkezinde yer alıyor. Kameradan elde edilen verilerin, karanlık enerji ve karanlık maddenin doğası gibi kozmolojideki önemli sorulardan bazılarının ele alınmasına yardımcı olacağı ve güneş sistemimizin incelenmesini kolaylaştıracağı aktarılıyor. LSST Camera’nın tam 20 yıllık bir inşa sürecine sahip olduğu verilen dikkat çekici bilgiler arasında yer alıyor.

Bundan önce bilimsel kullanım odağıyla saniyede tam 156,3 trilyon kare çekim yapabilen çok özel bir kamera sistemi geliştirilmişti. Günümüzde yüksek hızlı çekim yapabilen çok sayıda kamera modeli bulunuyor. Hatta bir süredir akıllı telefon modelleri de yüksek hızda çekim yapabiliyor. Ancak bazı durumlarda bu hızlar kesinlikle yeterli gelmiyor. İşte bu yüzden Kanada merkezli Institut national de la recherche scientifique (INRS) araştırmacıları SCARF (Swept-coded aperture real-time femtophotography) adı verilen çok özel bir kamera sistemi geliştirdi. Yukarıda da dediğimiz gibi bilimsel kullanım odağıyla saniyede tam 156,3 trilyon kare çekim yapabilen SCARF, inanılmaz yüksek hızda gerçekleşen olayların kayıt altına alınmasına imkan tanıyor ve böylece bilim insanlarına farklı bakış açıları sağlayabiliyor.

Dünyanın en hızlısı olarak öne çıkarılan SCARF, araştırmacılara göre fizik, biyoloji, kimya, malzeme bilimi, mühendislik ve diğer konulardaki ilerlemelere fayda sağlayabilecek çok özel bir konumda yer alıyor. Şu an tek bir örneği bulunan ve bir araştırma projesi konumunda yer alan SCARF, ileride daha erişilebilir hale gelecek. Çünkü araştırmacıların Axis Photonique ve Few-Cycle isimli şirketler ile birlikte çalışarak kamerayı ticari hale getirmeyi hedeflediği belirtiliyor. Benzerlerinden daha düşük bir maliyete sahip olduğu ve daha düşük enerji ihtiyacıyla çalışabildiği aktarılan SCARF, eski çözümlerden biraz daha farklı kompleks bir yapı üzerine kuruluyor.

En büyük dijital kamera yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

İLGİLİ HABERLER