reklamı kapat

POPÜLER

Asus Eee Pad Slider incelemesi

 - Güncelleme: 30 Eylül 2011 15:07

Uzun zamandır farklı tasarım ve işlevlerle kullanılan tabletler ilk iPad’le birlikte evrimleşti ve artık alışık olduğumuz formunu aldı. Bu form, uygulamalar, taşınabilirlik ve performans anlamında çeşitli yenilikleri ve artıları da beraberinde getirdi. Bazı firmalar ise bu yeni formu kendilerince yenilemeye devam etme gayretinde. Asus’un yeni modeli Eee Pad Slider bunun güzel bir örneği. Slider, dokunmatik ekranlı normal bir tablet aslında ama hemen altında kayarak açılan ve sabit olan mini bir klavyesi bulunuyor. E peki biz küçük ekranlı ve klavyeli bilgisayarlara netbook demiyor muyduk? Bu cihazın tek farkı ekranının dokunmatik olması mı? Asus’un da kafası bizimki gibi biraz karışık anladığımız kadarıyla. Veya tablet dediğimiz şeyin ille de herkesin bize sunduğu gibi olması gerekmediğini gösterme gayretinde. Ne derece başarılı olacaklar bunu zaman gösterecek. Bizim tablet hakkındaki yorumlarımıza geçelim en iyisi. Yoksa bu tartışma uzar gider.

KLAVYESİ KENDİNDEN
Asus Eee Pad Slider, belirttiğimiz gibi kendinden klavyeli bir tablet. Tabletin üstte kalan ekran kısmı özel bir mekanizmayla kayıyor ve normal bir dizüstü bilgisayar ekranı gibi doğruluyor. Doğrulduğunda sahip olduğu açı, klavyenin kullanımı ve ekranın görünmesi açısından oldukça ideal. Zorlanmadan yazı yazmak mümkün ancak herhangi bir seviye ayarı olmaması bazı kullanıcıları üzebilir. Kaydırma mekanizmasını kullanmanın çok kolay olmadığını da belirtelim. Tek elle hiçbir şansınız yok, iki elle ise tam doğru noktalardan tumanız gerek. IPS teknolojisiyle geliştirilen ekran oldukça parlak ve 16:10 oranına sahip. Çizilmelere karşı dayanıklı Gorilla Glass ile kaplı olan ekran pek tabii ki çoklu dokunuşu da destekliyor. Tüm bağlantı noktaları ve girişler, klavyenin olduğu bölüme yerleştirilmiş, ekranın olduğu parça oldukça sade. Klavyeli parçanın sağ kısmında USB ve kulaklık girişi yer alıyor. Buradaki USB girişinden herhangi bir belleği veya sabit diski Slider’a bağlayabiliyorsunuz. Bilgisayarınızda nasılsa tablet üzerinde de dosyalarınızı aynı şekilde yönetip görüntüleyebiliyorsunuz. Klavyeli parçanın üst kısmında şarj ve HDMI girişi yer alırken solunda ses ayar tuşu ile SD kart okuyucu bulunuyor. Sözünü ettiğimiz parçanın alt kısmı kadifemsi özel bir kaplamaya sahip. Bu malzeme tableti elde tutmayı kolaylaştırıyor ve koyduğunuz yüzeyde kaymamasını sağlıyor. Slider’ın adını almasını sağlayan klavyeden bahsedelim biraz da. Ne kadar gerekli, ne kadar işlevsel tartışılır ama Slider üzerinde bir klavye mevcut. Bu klavye, alt kısımdaki parçanın yarısından daha az bir alanı kaplıyor; yani bir hayli dar. Ancak tuşları ayrık ve bu sayede yazarken herhangi bir sorun oluşturmuyor. Klavyenin arka aydınlatması bulunmuyor. Klavye üzerinde yer darlığından ötürü touchpad de yok. Touchpad’in olmaması işleri biraz karıştırıyor. Klavyede yazı yazarken, bir elle de dokunmatik ekran üzerinde imlecin konumunu ayarlamak zorlayabiliyor. Klavyeli tabletin de böyle yan etkileri oluyormuş demek ki.

NVIDIA TEGRA 2 İŞLEMCİ
Transformer’dan sonra Asus’un en yeni tableti olan Slider, 1 GHz hızında çalışan çift çekirdekli NVIDIA Tegra 2 işlemciye ve 1 GB RAM’e sahip. Tabletin, uyumlu formattaki Full HD videoları bile (hepsini değil tabii) takılmaksızın oynatabildiğini belirtelim. Bu anlamda Slider yeterince güçlü bir tablet. Tabletin ön yüzünde görüntülü görüşmeler için kullanılabilen 1,2 megapiksellik bir kamera bulunurken arka yüzündeki esas kamera 5 megapiksel çözünürlük sunuyor. Kameranın flaşı yok bu nedenle ışığın yetersiz olduğu ortamlarda çok şey beklememek lazım. Yeterli ışıkta ise tatminkar fotoğraf ve video kalitesi sunduğunu söyleyebiliriz. İşletim sistemi olarak Android 3.1 kullanan Slider 3.2’yi de destekliyor. Yani güncelleme yayınlandığında sorunsuz olarak yükseltme yapılabilecek. Tabletin içinde standart Android uygulamalarının ve araçlarının yanı sıra Asus’un kendine özgü içerikleri de mevcut. Bunların en önemlisi MyCloud servisi. Bir yıllığına ücretsiz olarak üye olma imkanı tanıyan servis, tüm depolama işlemlerini bulut olarak tabir edilen şekilde internet ortamında yapabiliyor. Bu sayede içeriğinize internet bağlantısı olan her yerden erişebiliyorsunuz.

NİHAİ KARAR
Nasıl ki bir dizüstü bilgisayar alırken en önemli şeyin ihtiyaçlarınız ve beklentileriniz olduğunu söylüyoruz aynı şey tabletler için de gerekli. Asus Slider, birçok cihaz bulunan tablet pazarında önemli bir alternatif sunuyor. Klavyeye ihtiyacım var, tablet ekranında yazmak beni yoruyor diyorsanız, bunun getirdiği kalınlık ve ağırlığı sineye çekmeye razıysanız kayar klavyeli Slider tam aradığınız cihaz. Ne istediğinizi biliyor olmanız önemli.