Başta WhatsApp olmak üzere tüm mesajlaşma uygulamalarını etkileyecek iOS 13 değişikliği

07 Ağustos 2019 10:30

Çok kısa süre sonra resmi olarak kullanıma çıkacak iOS 13 ile başta WhatsApp olmak üzere tüm mesajlaşma uygulamalarını etkileyecek bir değişiklik yolda buluyor.

Apple’ın yeni nesil mobil işletim sistemi iOS 13, merakla bekleniyor. Birçok önemli değişikliği bünyesinde barındıran sürüm, yeni ortaya çıktığı kadarıyla bunlar arasına bir yenisini daha eklemiş durumda. Söylendiği kadarıyla yeni sürümde VoIP altyapısı özelinde yapılan değişiklik, mesajlaşma uygulamalarının arka plan aktivitesini sınırlandırıyor. Söylendiği kadarıyla şu an WhatsApp ve Messenger gibi uygulamalar, VoIP altyapısıyla “sesli görüşme özelliğini” aktif olarak kullanılmasa dahi arka planda çalıştırıyor. Bu sayede birçok veriye erişmemeleri gerektiği halde eriştiği söylenen anlık mesajlaşma uygulamalarının, iOS 13’e eklenen PushKit VoIP API ile önü kesiliyor. Bu sayede uygulamaların sadece sesli görüşme için arkaplan erişimi elde edebileceği söyleniyor.

Bu değişikliğin başta WhatsApp olmak üzere birçok mesajlaşma uygulamasında ciddi kod düzenlemeleri gerektireceği gelen bilgiler arasında yer alıyor. Hatta WhatsApp‘ın uçtan uca şifrelemeyi VoIP altyapısı üstünden yürüttüğü ve bu yüzden gerçekten büyük bir kod güncellemesi yapmak zorunda kalacağı söyleniyor. Bu durum elbette firmalar için kötü görünüyor. Çünkü ücretsiz servislerin en büyük gelir kaynağı bizim verilerimiz. Ancak iPhone ve iPad kullanıcıları PushKit VoIP API ile daha güvenli bir cihaza sahip olacaklar. Son dönemde güvenlik konusunda hiç istemediği haberler ile gündeme gelen Apple, durumu daha iyi hale getirmek için gerçekten önemli bir adım atıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

iOS 13 hangi cihazlara destek veriyor?

Firmanın resmi açıklamasına göre iPhone XS Max, iPhone XS, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8 Plus, iPhone 8 iPhone 7 Plus, iPhone 7, iPhone 6s Plus, iPhone 6s ve iPhone SE modelleri yeni sürüme geçiyor. Yine geniş bir kapsama alanı sunuluyor.

İlginizi Çekebilir

OPPO’nun ilginç mesajlaşma altyapısı

Paylaş