Elektrikli Dodge, yapay motor sesi yanında titreşim de sunacak

24 Şubat 2024 10:42

Tamamen elektrikli Dodge Charger, aktarıldığı kadarıyla yapay motor sesi yanında yapay motor titreşimi de sunacak.

İlk lansman kapsamındaki tüm detaylarına burada yer verdiğimiz konsept yapıdaki elektrikli Dodge Charger Daytona SRT, bünyesinde “Fratzonic Chambered Exhaust” adı verilen 126 desibellik yapay bir motor sesi sistemi taşıyor. Yukarıda izleyebileceğiniz video bu yapay motor sesini net olarak karşımıza getiriyor, araçta elbette gerçek bir V8 motorun kükremesi ya da gürültüsü yok ancak yine de oluşturulan yapay ses elektrikli sınıf özelinde çok etkileyici duruyor. Bu sistemin ilerleyen dönemde daha güçlü hale getirilme ihtimali de bulunuyor, Cars Made Simple YouTube kanalının sunucusu canlı olarak duyduğu yapay motor sesi için “Sesi göğsünüzde hissedebiliyorsunuz” yorumunu yapıyor ve ekliyor: “Yapay motor sesi tüm odayı çok kolay şekilde doldurdu. Son derece gürültülüydü ve ses düşündüğümden çok daha yüksekti.” Charger Daytona SRT konseptini pazara 2025 Dodge Charger EV adı altında çıkaracak bilgisi verilen firma, bu araca “Active Vibration Enhancement” isimli bir yapay titreşim sistemi de ekleyecek gibi görünüyor. Bu henüz tam olarak detaylandırılmayan sistem içten yanmalı araçlardaki motor çalışma titreşimini / sallantısını özel donanımlarla simüle edecek, sürücülere bir V8 kullandığını hissettirmeye çalışacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

Bu arada yapay motor sesi konusunda başka üreticiler de çalışmalar yapıyor. Örneğin bunlardan birisi dev üreticilerden Ferrari. Elektrikli otomobillerin de bir motor sesi olması gerekiyor, birçok ülke güvenlik nedeniyle bunu zorlu kılıyor. Süreç için geçtiğimiz yıl bazı patentler aldığı ortaya çıkan Ferrari, ilk tamamen elektrikli aracını 2025 yılında satışa sunmak istiyor.

İşte bu sportif aracın sahte de olsa çok iddialı bir motor sesine sahip olması bekleniyor. Ferrari’nin bu araca fütüristik bir sesten çok gerçekçi bir içten yanmalı motor sesi ekleyeceği düşünülüyor. Firmanın burada elektrik motorlarının ürettiği gerçek ses ile sahte sesi bir araya getirmesi ve aktarımı direkt olarak arkadan gelecek şekilde oluşturması bekleniyor. Firmanın burada yerleşik hoparlörlerden de yararlanarak etkileyici bir sürüş deneyimi sunacağı düşünülüyor.

Dodge Charger Daytona SRT yanında bu da ilginizi çekebilir: Corsair’den bükülebilir OLED oyuncu monitörü

Paylaş