reklamı kapat

POPÜLER

Lityum-karbon pil teknolojisi

Elektrikli gelecek için bir adım daha: Lityum-karbon pil teknolojisi

Çok büyüyen elektrikli otomobil pazarında lityum-iyon pillerin yerine alternatifler çıkmaya devam ediyor. Bu sefer Lityum-karbon gündemde.

Almanya merkezli Mahle ve Allotrope Energy firmaları elektrikli araçlar için yeni tip bir Lityum-karbon pil geliştirdiklerini duyurdu.

Şimdilik elektrikli motosiklet özelinde öne çıkarılan bu yeni nesil pil, açıklamaya göre normalde 500-Wh pil paketine sahip bir motosikletin 30 dakikalık şarj süresini sadece 90 saniyeye çekiyor. Evet bu pil ile bir motosiklet sadece 90 saniyede tamamen doldurulabiliyor.

Bu gerçekten kağıt üzerinde inanılmaz görünüyor. Bu tamamen geri dönüştürülebilir olan ve nadir elementler kullanmayan pili elde etmek adına oldukça kompleks çalışmalar yapan ekip, Lityum-karbon pil sisteminin şarj konusunda 20 kW seviyesine ulaşabildiğini aktarıyor.

Bu tarz teknolojiler sayesinde gelecekte elektrikli araçların “pil biter” korkusu tamamen ortadan kaldırılacak, yakıt alır gibi şarj sunulabilecek gibi görünüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Elektrikli otomobil modelleri için daha önce bir sodyum-iyon pil gündem olmuştu

Çin merkezli CATL firması, kısa süre önce elektrikli otomobil modelleri için hazırlanmış kendisinin ilk ticari sodyum-iyon pil paketi ile karşımıza çıktı.

Sodyum-iyon piller ile lityum-iyon arasındaki en büyük fark maliyet oluyor. Lityum’un pahalı, az ve zor çıkarılıyor olması, lityum-iyon pillerin maliyetini yükseltiyor. Sodyum bazlı sodyum-iyon piller ise daha ucuza üretilebilir.

Temelinde “tuz” yer alan sodyum-iyon pillerin enerji yoğunluk seviyesi lityum-iyon pillere oranla iyi değil. CATL araştırmacıları bunu çözmek adına geliştirdiği yeni teknikleri / altyapıları kullanıyor ve daha önceki benzerler sistemleri geride bırakıyor.

Açıklamaya göre CATL imzalı çözüm 160 Wh/kg seviyesinde enerji yoğunluğu getiriyor. Bu rakam lityum-iyon pillerde 285 Wh/kg seviyesine kadar çıkabiliyor.

Geliştirdikleri pilin 15 dakikada yüzde 80 doluluğa ulaşabildiğini belirten CATL, aynı zamanda pilin -20 derece soğukta kapasitesinin yüzde 90’ını koruyabildiğini de açıklıyor.

İlginizi Çekebilir

Sony de aktif olarak bir elektrikli otomobil geliştiriyor