reklamı kapat

POPÜLER

Elmaslar kuantum ışınlama teknolojisini mümkün kılacak mı?

 - Güncelleme: 21 Mart 2015 00:43

Kuantum ışınlama bilgisayar teknolojisinde bir sonraki büyük döneme atılan bir adım olarak görülüyor. Ama önce elbette söz konusu teknolojinin kesintisiz biçimde çalışabilmesini sağlamak gerekiyor. Delft Teknik Üniversitesi bünyesinde bulunan Kavli Nanoteknoloji Enstitüsü‘ndeki bilim insanları gerçekleştirdikleri çalışmalar sonucunda bir bit boyutundaki elmasta depolanmış kuantum verisini üç metre uzaktaki başka bir elmasa aktardıklarını duyurdular. Bilim insanları şimdi bu teknolojiyi geliştirmeye çalışıyorlar.

Kuantum ışınlama, qubit adı verilen kuantum verilerinin bir noktadan diğerine iki nokta arasındaki boşluğu aşmak durumunda kalmadan taşınmasını kapsıyor. Bu da, uzaklığa bakılmaksızın etkileşimde olan ve birbirleriyle çok sıkı bir biçimde bağlantılı olan bir çift parçacığın sağladığı kuantum karmaşıklık kuramı adı verilen bir olgu sayesinde gerçekleşiyor. Bugün Science dergisinde yayınlanan bir makalede, söz konusu çalışmayı gerçekleştiren ekip, kuantum karmaşıklığındaki partiküllerin nitrojen enjekte edilmiş bir elmastan diğerine kesintisiz biçimde nasıl taşındığını anlatıyorlar.

Daha önce de başarıya ulaşan kuantum ışınlama deneyleri olsa da, bunlar yeterince güvenilir ve sürekliliği olan deneyler olmamıştı. Zaten şu aşamada her birkaç binde ya da milyonda bir çalışan bir iletişim yöntemi tercih edilebilir olmaktan uzak. Fakat bu son deneyi dikkat çekici yapan şey bu kuantum ışınlama işleminin öncekilerden çok daha doğru ve kesintisiz biçimde gerçekleşmesi. Elde edilen bu başarının ardından, bilim insanları deneyi daha uzun mesafeler için tekrarlamaya çalışıyor. Araştırmaya dahil olan fizikçiler genel şemanın ve nitrojen enjekte edilmiş elmasların kullanımının gelecekte kurulabilecek bir kuantum ağı için çok önemli bir işlevi olabileceğini belirtiyorlar.