FCC, yapay zeka ile üretilen seslerle yapılan robot çağrıları yasakladı

09 Şubat 2024 11:44

ABD merkezli FCC (Federal İletişim Kurulu), yapay zeka ile üretilen seslerle yapılan robot çağrıları yasakladı.

Öncelikle “Robot Çağrılar” nedir? Bu konuda Kaspersky kısaca şunları aktarıyor: “Robot çağrılar önceden kaydedilmiş bir mesajı, otomatik arama yazılımı aracılığıyla her gün milyonlarca insana ulaştıran aramalara verilen addır. Telefonunuza gelen bir aramayı cevapladığınızda, karşınızda gerçek bir kişi yerine önceden kaydedilmiş bir mesaj bulursanız bir robot çağrı dinliyorsunuz demektir. Bazı robot çağrılar randevu hatırlatmaları ya da iptal edilen uçuşlar gibi faydalı bilgiler sunabilir. Ancak çoğunlukla size bir şey satmaya çalışırlar ve birçoğu da dolandırıcılık amaçlıdır. Tüm dünyada her ay milyarlarca robot çağrı yapılıyor ve bunlar genellikle sıkıntı verici olarak algılanıyor. Teknoloji sayesinde tele pazarlamacılar ve dolandırıcılar internet üzerinden robot çağrılar gerçekleştirebiliyor çünkü bu yöntem çok daha kullanışlı.” İşte bu robot çağrılar ABD’de ciddi bir sorun oldu. Örneğin kısa süre önce bazı New Hampshire sakinleri, ABD başkanı Joe Biden’ın sesini taklit eden bir çağrı aldı ve o çağrıda kendilerine sahte bir şekilde eyaletin başkanlık ön seçimleri için sandık başına gitmemeleri söyledi. İşte bu ve benzeri durumları tamamen ortadan kaldırmak isteyen FCC (Federal İletişim Kurulu), en mantıklı adımı atarak yapay zeka ile üretilen seslerle yapılan robot çağrıları yasakladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yapay zeka üretimi sesler konusunda YouTube da çalışıyor. Son dönemde yapay zeka tarafına çok fazla önem veren YouTube, geçtiğimiz aylarda gündeme geldiği kadarıyla müzisyenlerin / şarkıcıların sesini yapay zeka üzerinden kullanılabilir hale getirerek başkalarına sunmak istiyor. Bu sayede oluşturulan videolar / müzik videoları ünlü bir şarkıcının sesiyle seslendirilebilecek (Sesi kötü söz yazarları buna bayılabilir), bundan videoyu oluşturan kişi yanında sesi kullanılan müzisyen de para kazanacak.

Bu sistem üzerinde uzun zamandır çalıştığı ve altyapıyı orijinalde eylül ayındaki “Made On YouTube” etkinliğinde duyurmak ve ardından ufak çaplı beta testlerini başlatmak istediği aktarılan şirket, bunu yapamadı çünkü haberlere göre Universal Music Group, Sony Music Entertainment ve Warner Music Group gibi müzik şirketleriyle olan görüşmeler beklendiğinden çok daha yavaş ilerliyor.

Şu an özellikle para kazanma konusunda bazı soru işaretlerinin olduğu aktarılıyor, müzik şirketleri söylendiği kadarıyla bazı pürüzlere rağmen sürece sıcak bakıyor. Müzik şirketleri yapay zekanın müzik dünyasının değiştireceğini düşünüyor ve bu konuda geç kalmak istemiyor.

FCC adımı yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş