Google, Chrome’da gizli topladığı milyarlarca veriyi silecek

01 Nisan 2024 23:28

İnternet devi Google, bugün öğrendiğimiz kadarıyla popüler tarayıcı Chrome’da gizli topladığı milyarlarca veriyi silecek

Google Chrome içerisinde diğer tarayıcılarda da olduğu gibi bir “gizli pencere (Incognito)” altyapısı yer alıyor ancak burada kötü bir durum bulunuyordu. Geçtiğimiz yıllarda Google pazarlama şefi Lorraine Twohill’in şirketin CEO’su Sundar Pichai‘ye doğrudan bir e-posta göndererek, “Gizli Pencere / Incognito Modunun gerçekten gizli hale getirmesi” gerektiğini söylediği ortaya çıkmıştı. Twohill, hizmetin gerçekte gizli olmaması nedeniyle Google’ın “bulanık bir dil” kullanmak zorunda kaldığını ve bunun da tüketicilerin şirketin hizmetlerine olan güvenini zedeleyebileceğini savunmuştu. Bu konuda ortaya çıkan bazı belgeler, Google çalışanlarının 2018 yılında “Incognito” ismini ve “Spy Guy” simgesinin kullanımını eleştirdiğini de göstermişti. Incognito Modu için hazırlanan simge, Google çalışanları tarafından dahi bir casus olarak görülüyordu. Firma işte tam bu durumdan dolayı ABD merkezli bir davayla da karşı karşıya kalmıştı. Google bu konudaki davada anlaşma yolunu seçmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Çıkan haberlerde, “Google ve davacılar, açılan gizli pencere odaklı davanın düşmesiyle sonuçlanacak şartlar üzerinde anlaşmaya vardılar” denilmişti, daha sonra ise anlaşma kapsamında ödenecek cezanın tam 5 milyar dolarlık olduğu aktarılmıştı. Bu konu bugün bir kez daha gündeme geldi çünkü internet devinin izinsiz ya da gizli olarak topladığı milyarlarca kullanıcı verisini silme ya da kişilerden bağımsız hale getirme sözü verdiği ortaya çıktı. Bu güzel bir adımdı ancak firma şimdiye kadar aldığını aldı yani bu hamlenin aslında pek bir anlamı da kalmadı.

Google Chrome detayları yanında bu da ilginizi çekebilir: Xiaomi imzalı robot köpek CyberDog ile tanışın

Paylaş