Google Fotoğraflar servisi ve YouTube Shorts formatı için yeni video odaklı yapay zekâ özellikleri sunuldu.
Google, servislerini yapay zekâ ile güçlendirmeye devam ediyor. Örneğin, Google Fotoğraflar servisinde artık fotoğraflardan altı saniyelik videolar oluşturulabiliyor. Veo 2’nin temel alındığı altyapı, Fotoğraflar için sunulan tek yenilik de olmadı. Servis aynı zamanda fotoğrafları anime, çizgi roman, eskiz veya 3D animasyon gibi farklı tarzlarda yeniden oluşturan bir “Remix” özelliği de kazanıyor. Bu yeni özellikler kullanıcılara kademeli olarak sunuluyor. YouTube Shorts tarafındaki yeniliğin merkezinde de Google’ın hazırladığı video modeli Veo 2 yer alıyor. Kullanıcılar yükledikleri görselleri ya da çektikleri fotoğrafları Shorts videolarında kullanmak üzere kısa videolara dönüştürebiliyor. Bu özelliğin ilk aşamada ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’da kullanıma sunulacağı belirtiliyor. Ücretsiz olarak sunulan özellik, yıl sonunda başka pazarlara da açılacak ve Veo 3 desteği de gelecek.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Google bundan önce Gemini Deep Think ile gündeme gelmişti. Google, özel olarak geliştirilen Gemini Deep Think yapay zeka sisteminin Uluslararası Matematik Olimpiyatı’ndaki (IMO) altı sorudan beşini doğru çözdüğünü ve bu sayede altın madalya seviyesinde bir başarı elde ettiğini duyurdu. Bu başarıda Google DeepMind’ın yeni araştırmaları sayesinde geliştirilen ileri düzey akıl yürütme modu etkili olmuş. Paralel düşünme yeteneği sayesinde Gemini artık bir sorunu çözmek için tek bir yolu sırayla denemek yerine birden fazla çözüm yolunu aynı anda değerlendirebiliyor. Bu da ona büyük bir hız ve avantaj sağlıyor.
Google’dan önce OpenAI bir açıklama yapmış ve akıl yürütme yeteneğine sahip yeni yapay zekâ modellerinin 2025 Uluslararası Matematik Olimpiyatı’nda (IMO) altın madalya düzeyinde performans sergilediğini duyurmuştu. Dünyanın en seçkin matematik yarışmalarından biri olan IMO, şirketin açıklamasına göre yalnızca ileri düzey matematik bilgisi değil, aynı zamanda insan seviyesinde akıl yürütme yeteneği gerektiriyor. Bu konuda, “Yarışmadan altın madalya kazanmak çok zor. Katılanların yalnızca yaklaşık yüzde 9’u bu başarıyı elde edebiliyor.
Sorular sadece bilgiyi değil, derin ve çok yönlü düşünmeyi gerektiriyor.” diyen ve bu başarıya ulaşmanın yıllar süren çalışmaların bir sonucu olduğunu belirten OpenAI, IMO’da kullanılan yapay zekâ modelinin henüz genel kullanıma sunulmayacağını belirtiyor. Yaptığı açıklamada, “GPT-5’i çok yakında yayımlayacağız; ancak IMO’da kullandığımız model, henüz genel kullanıma hazır olmayan özel bir deneysel seçenek. Bu modeli eğitmek için kullandığımız bazı yeni teknikler gelecekteki modellerde yer alacak ama bu kadar güçlü bir modeli kısa vadede yayımlamayı düşünmüyoruz.” ifadelerini kullanan OpenAI, ağustos ayında geleceği düşünülen GPT-5 ile ciddi bir atılım yapılacağını belirtiyor ancak beklentiyi aşırı yükseltmek istemiyor.