Huawei’nin 5G krizinde “yasaklama” açıklaması

03 Aralık 2018 15:45

Geçtiğimiz hafta Amerika’nın ardından Yeni Zelanda’nın da Huawei 5G teknolojilerini kullanma konusunda yasak getirdiği ortaya çıkmıştı. Yeni Zelanda yasağın sebebi konusunda yeni bir açıklama yaptı.

Amerika’nın müttefiklerini Huawei kullanmama konusunda uyarmasının ardından bu alanda ilk adım atan Yeni Zelanda oldu. Geçtiğimiz haftalarda Huawei’den 5G teknolojilerine ait ekipmanları almayacaklarını açıklayan ülke, Çinli üreticiyi de hazırlıksız yakalamıştı. Huawei’den yapılan açıklamaya göre firma, Yeni Zelanda hükümetinden acil bir toplantı talep etmişti. Yeni yasaklamanın sebebi olarak ise Amerika’nın Huawei’nin Çin Hükümeti ile beraber çalıştığı ve casusluk yapma ihtimali olduğu iddiası düşünülüyordu. Hatırlarsanız Huawei bu konudaki tüm iddiaları yalanlamış ve hükümetle herhangi bir bağları olmadığını açıklamıştı. Yeni Zelanda ise bu yasak kararının firmanın Çinli olmasından kaynaklanmadığını söylüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karar sunulan teknolojiye dayanıyor

Alınan kararın arkasındaki sebebin teknolojik olduğu kaydediliyor. Hükümet sözcüsü tarafından yapılan açıklamada “Yasağın ülke ile alakası yok. Hatta tam olarak şirketle dahi alakalı değil. Bu teklif edilen teknolojiyle alakalı.” deniliyor. Yeni Zelanda’nın en büyük operatörlerinden Spark ise yasağın ardından yaptığı açıklamada hükümet tarafından iletilen 5G teknolojilerinin reddedilme sebebi olarak “önemli milli güvenlik riskleri”ni göstermişti. Huawei ile yaşanan bu krizin Yeni Zelanda ve Çin arasında ise yeni bir gerginliğe sebep olması bekleniyor.

İlginizi çekebilir

Mate 20 serisinin tanıtımı

Paylaş