reklamı kapat

POPÜLER

Japonya

Japonya’nın “SLIM” isimli uzay aracı Ay’a baş aşağı iniş gerçekleştirmiş

Japonya geçtiğimiz günlerde Ay’a iniş gerçekleştiren 5. ülke olmayı başarmıştı. Bu konuda yeni bir bilgi ve fotoğraf paylaşıldı.

Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından geliştirilen uzay aracı “SLIM (Smart Lander for Investigating Moon)” geçtiğimiz günlerde Ay’a iniş gerçekleştirdi. Bu inişle beraber Japonya, “ABD, Rusya, Çin ve Hindistan“ın ardından Ay’a iniş gerçekleştirebilen 5. ülke olmayı başardı. Bu başarı hakkında JAXA’dan yapılan ilk açıklamada, “İnişin ardından uzay aracıyla iletişim kuruldu. Ancak keşif aracı SLIM’deki güneş pilleri şu anda güç üretmiyor ve şu an öncelik SLIM’den veri toplanmasına verilmiş durumda.” denilmişti. Şimdi ise yukarıda gördüğünüz tarihi fotoğraf paylaşıldı, buna göre SLIM uzay aracı Ay’a baş aşağı iniş yaptı. Gücü bittiği için temelde ölü bir uzay aracı halini alan SLIM’in fotoğrafı, açıklamaya göre Ay üstünde keşifler yapan Lunar Excursion Vehicle 2 üzerinden çekildi. JAXA, yapılan açıklamada kapsamında SLIM’in Ay’ın yüzeyiyle orijinalde hedeflenen iniş alanının yaklaşık 55 metre doğusunda buluştuğunu da söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu aralar uzay denildiği zaman akla ilk olarak Alper Gezeravcı geliyor. Türkiye’nin ilk uzay yolcusu olarak seçilen Alper Gezeravcı (Fotoğraflarda en sağda yer alıyor) uzaya, daha spesifik olursak Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) özel uzay şirketlerinden Axiom Space tarafından düzenlenen ve SpaceX imzalı Falcon 9 roket önüne konumlandırılan kapsül Crew Dragon‘u merkeze alan Axiom Mission 3 göreviyle çıkarıldı. Uzun zamandır beklenen görev, sorunsuz olarak ilerliyor ve Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenme sürecinde de büyük bir sürpriz problem yaşanması beklenmiyor. NASA ve ISS ortaklarının onayı alındıktan sonra kabul edilen dört kişilik çok uluslu ekipte “görev uzmanı” olarak geçen Gezeravcı yanında, Ax-3 Komutanı Michael López-Alegría, Pilot Walter Villadei ve diğer Görev Uzmanı Marcus Wandt da yer alıyor.

Burada aktarıldığı kadarıyla Hava Harp Okulu’ndan elektronik mühendisi olarak mezun olan Gezeravcı, daha sonrasında ABD Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü‘nde harekat araştırması bölümünde yüksek lisans yapmış. Bir F-16 pilotu olan Gezeravcı, 21 yıl boyunca Hava Kuvvetleri’nde önemli görevlere ve başarılara imza atmış. Ax-3 görevi herhangi bir sıkıntı olmazsa ISS’e yönelik tamamı Avrupalı ekipten oluşan ilk ticari astronot görevi olacak. Axiom Space’in insanlı üçüncü görevi olarak geçen Ax-3 için İtalya, Türkiye ve İsveç, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) üzerinden bir araya gelmiş durumda. Gezeravcı’nın uzaya götürülmesi için Türkiye’nin 55 milyon dolar civarında bir “koltuk ücreti” ödediği aktarılıyor.

Japonya ve Ay görevi yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli