Joby Aviation, Birleşik Arap Emirlikleri ile uçan taksi anlaşması imzaladı

12 Şubat 2024 08:55

Toyota destekli firma Joby Aviation, Birleşik Arap Emirlikleri ile uçan taksi anlaşması imzaladıklarını duyurdu.

Uçan taksi alanında Joby Aviation firması uzun zamandır ses getiriyor. Çünkü şirkette otomotiv devi Toyota‘nın büyük maddi yatırımı bulunuyor. Geçtiğimiz yıllarda 590 milyon dolarlık bir yatırım alan ve bunun 394 milyon dolarını Toyota’dan elde eden Joby Aviation, en son büyük bir yatırım haberiyle daha gündeme gelmişti. Firmaya Amerikan havayolu şirketi Delta Airlines 60 milyon dolarlık bir yatırım yapmıştı. Delta Airlines, duruma bağlı olarak bu yatırımı 200 milyon dolar seviyesine kadar taşıyabileceğinin sinyalini de vermişti. Delta Airlines, bu yatırım üzerinden havaalanları ile şehirler içerisinde kurulan “vertiports” merkezleri arasında yolcu taşımayı hedeflediklerini aktarmıştı. Bugün ise gelecek için önemli bir adım atıldı. Joby Aviation, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) uçan taksi operasyonlarına başlamak için Dubai hükümeti ile bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma üzerinden 2026 yılı itibarıyla Dubai içerisinde ticari uçan taksi operasyonuna başlayacak olan Joby (Anlaşma şirkete Dubai’de altı yıl boyunca uçan taksi işletme hakkı veriyor), ek olarak Dubai’de dört “Vertiport (Uçan taksiler için iniş / kalkış alanı)” inşa etmesi ve işletmesi için Skyports firmasıyla da bir anlaşma imzaladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketi bundan önce manşetlere taşıyan ise hazırlanan uçan taksinin ilk üretim prototipinin Kaliforniya’daki tesisten çıkarılması ve uçuş testleri için FAA’den onay alınması olmuştu. Üretim hattında hayat bulan yukarıda gördüğünüz ilk eVTOL (Elektrikli temelde dikey iniş kalkış) yapıdaki hava aracıyla önemli uçuş testleri planlayan firma, o zaman ilk elektrikli hava aracını 2024 yılı itibarıyla müşterilere ulaştırmak istiyor denilmişti. 

Joby Aviation daha önce test prototipleri işe çeşitli uçuş başarılarına imza atmıştı. Örneğin firmanın “S4” isimli uçan taksi modeliyle geçtiğimiz dönemde tek şarjla 249 km gibi uzun bir uçuş yapılmıştı. Sürecin tek şarjla 77 dakikalık bir uçuş anlamına geldiği ve bunun firma için bir rekor anlamına geldiği belirtilmişti. Daha önce ise hava aracı ile tam 330 km/s hıza çıkılmıştı. O zaman bunu sadece S4 için değil, diğer tüm uçan taksiler arasında bir rekor olduğu söylendi.

Firma normalde araç için 322 km/s hız hedeflemişti. Bünyesinde altı adet pervane yer alan elektrikli uçan taksi, modern bir tasarıma sahip ve normal bir hava aracından tam 100 kat daha sessiz çalışıyor.  Elektrik temeli ve ufak çok sayıdaki pervane sayesinde uçan taksiler helikopterlere oranla inanılmaz sessiz çalışıyor. Bu araçların normal yol alırken dahi kesinlikle duyulamadığı aktarılıyor. Bu da şehir içi kullanımı için çok önemli görünüyor.

∗Joby imzalı uçan taksinin ne kadar sessiz olduğunu gözler önüne sermek için çekilen ve geçtiğimiz yıl yayınlanan video.

Joby Aviation gelişmesi yanında bu da ilginizi çekebilir: Geleceğin robotlarını dans ederken izleyin

Paylaş