Uçan taksi Archer Midnight ile önemli bir uçuş testi geride kaldı (Video)

01 Şubat 2024 12:04

Havacılığın geleceğinde uçan taksi modelleri yer alıyor ve bu alanda Midnight modeliyle beraber Archer firması iddialı görünüyor.

Uçan taksi modelleri sürekli olarak gündemde ancak halen gerçek bir ticari kullanım karşımıza çıkmıyor. Bu durum elbette böyle kalmayacak ve önümüzdeki dönemde tamamen değişecek. Bunu değiştirecek isimlerden birisi de Midnight modeliyle beraber Archer firması olacak. Üç ay önce ilk kez havalanan model, kısa süre önce daha kapsamlı ilk uçuş testlerini de (Phase 1 olarak geçen süreci gösteren video yukarıda) sorunsuz olarak geride bırakmış durumda. Halen insansız olarak uçurulan ancak 2024 bitmeden insanlı uçuş denemelerine de alınacağı aktarılan model, önümüzdeki dönemde daha sık ses getirecek gibi görünüyor. Archer gerçekten gelecek vadeden bir uçan taksi çünkü arkasında birçok dev otomobil firmasının çatı şirketi olan Stellantis de yer alıyor. Geçtiğimiz yıl içinde bir duyuru yapan Stellantis, 150 milyon dolarlık bir anlaşma kapsamında Archer firmasının Midnight isimli uçan taksi modelini seri üretime alacağını açıklamıştı. 2024 yılı için hedeflenen bu üretim planı kapsamında ses getirecek Midnight, yukarıda da gördüğünüz üzere birçok benzeri gibi çok sayıda motora sahip. eVTOL sınıfında yer alan yani dikey iniş kalkış yapabilen bir elektrikli seçenek olan model, Stellantis’in otomobil üretim sürecindeki tecrübesi ve büyük maddi gücüyle yakın gelecekte gökyüzünde yolcu taşımaya başlayacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Archer Aviation, bizim gündemimize bundan önce ufak boyutlu bir uçan taksiyle de gelmişti. Üretimi konusunda şimdilik bir bilgi olmayan bu tamamen elektrikli hava aracı, aktarıldığı kadarıyla 75 kWh pil paketiyle 96 km kadar menzile sahip ve 340 km/s hıza çıkabiliyor. 12 farklı rotor üzerine kurulan model, genel olarak ufak bir uçak görünümde. Tamamen elektrikli olduğu için normal helikopterlerden firmaya göre 100 kat daha sessiz olan araç, çoklu motor yapısı sayesinde yüksek güvenlik de sunuyor. Diğer uçan taksilerin hemen hepsinde de benzer şekilde çoklu motor / rotor kurulumu kullanıyor. Bu yapı güvenlik için artık bir sektör standardı halini almış durumda.

Archer odaklı uçan taksi yatırımı yanında bu da ilginizi çekebilir: Corsair’den bükülebilir OLED oyuncu monitörü

Paylaş