reklamı kapat

POPÜLER

AirPods 3 kulaklık

Kulaklık ile uzun süre yüksek sesli müzik dinlemenin zararlı etkileri

Günümüzde kulaklık kullanmayan neredeyse kimse kalmadı. Ancak bu ürünlere ve sağlık sorunlarına karşı dikkatli olmak gerekiyor.

Kulaklık ile yüksek sesli müzik dinlemek ve bunu uzun süreler boyunca devam ettirmek oldukça zararlı bir durum. Bunu uzun yıllardır biliyoruz.

Bu konuyu şimdi bir kez daha gündeme getiren Odyolog Öğr. Gör. Mehmet Uyar tarafından yapılan detaylı açıklamalar oldu.

Sputnik’te yer alan haberde Mehmet Uyar, 85 dB şiddetindeki seslere 8 saatten fazla maruz kalmanın işitme sağlığına zararlı olduğunu belirtti. Uyar tarafından konu hakkında yapılan tam açıklama şöyle:

“Normal bir kulak uzun süre ve zararlı seviyede gürültüye maruz kalırsa işitme hassasiyeti oluşur ve bu da beraberinde geçici işitme eşiği düşmesi olarak ortaya çıkar. Fakat bu, bir süre sonra normale döner.

Bu fenomen çoğunlukla gürültüde kalma süresinin ilk iki saatinde düzelir. Birçok geçici eşik değişikliği ilk iki gün içerisinde, yaklaşık olarak 16-18 saatte düzelmektedir.

40 dB’den fazla olan geçici eşik değişikliği patolojik olarak tanılanır ve kalıcı eşik değişikliği ile ilişkilidir.  Kalıcı işitme kaybı, belirgin olarak 4 kHz’de görülen geri dönüşü olmayan işitme kaybı olarak tanımlanabilir. İşitme kaybı ilk 2-3 yılda en üst düzeyde iken, 10- 15 yıl sonra hızı azalarak ilerler.

Gürültüye maruziyet ortadan kalktıktan sonra işitme aynı düzeyini korur. Çınlama ve baş dönmesiyle devam eden klinik bir tablodur. Tek kulakta görülebilir. İşitme kaybı olarak sensörinöral tip işitme kaybı tek başına veya iletim tipi işitme kaybı ile birlikte görülebilir.

Bu tür gürültüye bağlı koklear işitme kayıplarında orta kulak ve iç kulakta travmaya bağlı olarak kulak zarında yırtılma, kemikçik sisteminde kopma, yuvarlak ve oval pencerelerde fistül oluşumuyla birlikte korti organında kısmen veya tamamen zedelenmeler görülebilmektedir.

Yüksek sesle ve uzun süre kulaklıkla müzik dinlemenin işitsel sistem üzerinde geçici ve kalıcı etkileri olabilir.”

Açıklamalarda da görülebileceği üzere işitme sağlığını korumak adına özellikle ses konusunda çok hassas olmak gerekiyor. Özellikle kulaklık içi kulaklık kullananların sesi inanılmaz fazla açmamasında büyük fayda görünüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kulaklık kullanımında dikkat edilmesi gereken bir durum daha var

O da kulaklıkların düzenli olarak temizlenmesi gerekmesi. Biliyorsunuz bu konuda öncü isimlerden birisi LG. Firmanın yeni nesil kablosuz kulaklıkları diğer modelleri gibi kendisini temizleme özelliğine sahip. Burada LG’nin yenilikçi UVnano şarj kutusu kullanılıyor.

Firmadan gelen bilgiye göre yapılan çalışmalar, kulak içi kulaklıkların mutfak kesme tahtasından daha fazla bakteri barındırabildiğini ve potansiyel kulak enfeksiyonlarına yol açtığını gösteriyor.

Dahili ultraviyole ışığı kullanan LG’nin şarj kutusu, E. coli ve S. aureus2’nin yüzde 99,9’unu toksik olmayan, hipoalerjenik silikon kulak jelinden3 ve iç bölümünden temizleyerek dinleyicilerin kulaklarının daha hijyenik olmasını sağlıyor.

İlginizi Çekebilir

Uçan otomobiller hayatımıza girmeye hazır gibi görünüyor