MIT’nin robot çitası “kör performansıyla” hayranlık uyandırıyor [Video]

06 Temmuz 2018 21:00

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ya da kısa adıyla MIT, “Cheetah” isimli bir robot üzerinde çalışıyor. Robotun geldiği son nokta ise gerçekten hayranlık uyandırıyor.

MIT’nin Cheetah robotu, şu an 3. jenerasyonda bulunuyor. Çok uzun zamandır geliştirilen robot, Boston Dynamics‘in benzer robotunun en güçlü rakibi konumunda. Ancak Cheetah 3, artık etrafı görmediği kör durumlarda da görev yapabiliyor. Bu tarz robotlar LIDAR radar / sensör sistemler ve kameralar sayesinde etrafını görüyor. Bunlar zarar gördüğü zaman çoğu robot kullanılmaz hale geliyor. İşte MIT bunu aşmış durumda. Cheetah 3, gerçek anlamda görsel yardımcılar olmadan hareket edebiliyor. Yukarıdaki videoda da gösterildiği üzere robot kör haldeyken dahi merdiven çıkabiliyor, yoluna devam edebiliyor. Bunu bastığı yüzeyi bir insan gibi algılayan algoritmasıyla elde eden robot çita, dengesini bastığı zemine uygun olarak anlık şekilde ayarlayabiliyor. Burada elbette robotun sürekli olarak kör çalışması amaçlanmıyor. Araştırmacılar, bu sistemle yoğun duman ya da sisin olduğu bölgelerde arama kurtarma faaliyetlerine aralıksız devam etmeyi hedefliyor. Bu da yeri geldiğinde birçok hayatı kurtarabilecek bir detay olarak öne çıkıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

MIT Cheetah teknolojinin son noktası

Robot sadece kör çalışma yeteneklerine sahip değil. Yapılan iyileştirmeler ile robot çita dışarıdan gelen darbelerde dahi dengesini koruyabiliyor. Aynı zamanda yaklaşık 80 cm yükseliğinde bir masaya zıplayabilen robot, bir bacağını kaybetse dahi yoluna gidebiliyor. Üzerinde çalışmalar devam eden robot, geleceği değiştirecek türden görünüyor.

Paylaş