reklamı kapat

POPÜLER

NASA Mars

NASA’nın heyecan verici Mars keşfi

NASA‘nın Mars‘taki keşif aracı Curiosity, belki de bugüne kadar en ses getiren keşiflerinden birini gerçekleştirdi. Heyecan verici bulgular beraberinde heyecan verici yeni soruları getiriyor.

İnsanlık boyunca en merak edilen sorulardan biri “Uzayda hayat var mı?” NASA’nın Mars keşfi belki bu soruyu cevaplamıyor ancak bugüne kadar yanı başımızda duran Kızıl Gezegen’le ilgili çok önemli yeni bilgileri açığa çıkarıyor. NASA dün yaptığı açıklamada 5 yılı aşkın süredir orada bulunan keşif aracı Curiosity ile Mars’ta organik moleküller bulduğunu açıkladı. Her ne kadar geçmişte de organik moleküllere rastlanmış olsa da bu kez keşfedilen bulgunun daha karmaşık bir yapıda olduğu belirtiliyor. Resmi açıklama şu cümle ile başlıyor: “Curiosity, Mars’ın üzerindeki kayalarda antik yaşamın varlığını işaret eden yeni kanıtlar elde etti. Kızıl Gezegen’in atmosferinde de aynı şekilde yaşamı işaret eden bir keşfe imza atıldı.” Bu ikinci keşif neydi peki? Metan gazı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Organik moleküller

Organik moleküllerin karbon ve hidrojen barındığırdığı aynı zamanda oksijen, nitrojen ve diğer elementleri de barındırabileceği kaydedilmiş. Ancak şöyle bir not düşmeden de geçmemişler elbette: “Organik moleküller her ne kadar yaşamla bağdaştırılsa da biyolojik olmayan bir şekilde de ortaya çıkabilir ve bu bulgu tek başına yaşam belirtisi değildir.” Bu yeni bulgularla beraber Mars’ın onları “yaşamı aramaya devam etmeleri” için desteklediğini de belirtmeden geçmemişler.

Gelelim ikinci bulgu olan metan gazına. Resmi açıklamada yaklaşık 3 Mars yılı (bu da yaklaşık 6 Dünya yılı anlamına geliyor) süresince ölçüm yapan araç, gezegenin atmosferinde farklı methan ölçümleri gözlemlemiş. Geçmişte de metan gazına rastlayan araştırma ekibi yeni sonuçlarla metan salınımında bir düzen olduğunu keşfediyor. Kış aylarında düşen metan oranı yaz aylarında yükseliyor. Metan gazı ağırlıklı olarak canlılar tarafından üretiliyor. Ancak canlı organizmalar haricinde de metan üretimi olabiliyor. Metan gazı atmosferde 300 yıl kadar kalabildiği için Mars’ta düzenli olarak metan gazının üretildiği anlamı çıkıyor. Bu sebeple araştırmacılar canlı organizma ihtimalini göz önünde bulundurarak araştırmalara devam ediyor. NASA’nın resmi açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz.