reklamı kapat

POPÜLER

Nokia Lumia 1020 incelemesi

 - Güncelleme: 14 Kasım 2013 19:06


YENİ SENSÖR TEKNOLOJİSİ
41 megapiksel çözünürülüğündeki sensör, gerçekte 38 megapiksel (4:3) ya da 34 megapiksel (19:9) çözünürlüklü fotoğraflar çekebiliyor. Telefon, deklanşöre bastığınız anda bu yüksek çözünürlüklü fotoğraflarla birlikte Türkçeye “yüksek örneklenmiş” olarak çevirebileceğimiz 5 megapiksel çözünürlüğünde fotoğraflar da kaydediyor. Bu 5 megapiksellik fotoğraflardaki her bir piksel, yedi ayrı pikselin oluşturduğu veriyi analiz ederek fotoğrafı oluşturuyor. Bu sayede sıradan bir 5 megapiksellik fotoğraf ile karşılaştırdığınızda çok çok daha detaylı fotoğraflar elde etmiş oluyorsunuz.

Bu sistemin tam tersine kullanımı da söz konusu. Onu da şu şekilde açıklayalım. Yüksek çözünürlüklü zoom olarak geçen teknoloji sayesinde yakınlaştırma yaptığınızda aslında gerçek çözünürlüklü (38 ya da 34) görsele yakınlaştırma yapıyorsunuz. Maksimum da da 5 megapiksele kadar düşebiliyorsunuz. Yani gerçekte yakınlaştırma yapmıyor, kadrajın tamamını çekiyorsunuz. Yaptığınız yakınlaştırma o alan üzerinde gerçekleşiyor.

Çektiğiniz herhangi bir fotoğrafı daha sonra yakınlaştırmadan çıkarmanız ya da yakınlaşarak çektiğiniz fotoğrafın tamamen bambaşka bir alanına yakınlaştırma yapmanız mümkün. 3x yakınlaştırma fotoğraflarda alt sınır olan 5 megapiksele denk geliyor. Lensin f/2.0 diyafram değeri tüm yakınlaştırmalarda sabit kalıyor. 35 mm üzerinden referans vermek gerekirse lens 25/27-69/74 mm (16:9/4:3) odak uzaklıkları arasında çekim yapabiliyor. Kamera, düşük ışık koşulları altında kaliteli sonuçlar elde etmek için özel fonksiyonlara da sahip. Bunların başında arka aydınlatmalı pikseller geliyor. Bu pikseller daha yoğun ışık alabildiklerinden düşük ışıktan daha az etkileniyor. Uzun pozlama süresi de 1020’nin artılarından. Fiziksel deklanşör tam 4 saniye açık kalabiliyor ve böylece tripod kullanarak ya da telefonu bir yere sabitleyerek titreşimsiz, aydınlık fotoğraflar çekebiliyorsunuz.

Xenon flaşı da unutmamak lazım tabii ki. Hızlı tepki veren ve hafif yoğunlukta bir ışık yayan bu flaş ile ışığın yetersiz olduğu ortamlarda çok doğal bir şekilde anları yakalayabiliyorsunuz.