Nvidia, “Blackwell” GPU mimarisi ile yapay zeka tarafındaki iddiasını güçlendiriyor

19 Mart 2024 08:49

Ekran kartı devi Nvidia, kısa süre önce tanıttığı “Blackwell” GPU mimarisi ile yapay zeka tarafındaki iddiasını güçlendiriyor.

Nvidia tarafından tanıtılan yeni mimari ve GPU’lar direkt olarak yapay zeka işlemleri özelinde devasa sunucu sistemlerine odaklanıyor. ChatGPT ve fazlası çok sayıda sisteme güç verecek bu donanımlar, buradan bağlantılı olarak herkesin hayatına etki ediyor ve Blackwell mimarisiyle çıta ciddi seviyede yükseltiliyor. Yapay zeka odaklı H100 çipi adeta yok satan şirket, geleceğe ise Blackwell B200 GPU ve GB200 gibi donanımlarla geçiş yapıyor. Teknik detaylar elbette normal kullanıcıların tam olarak anlamlandıramayacağı seviyede ancak GB200 Grace Blackwell “süperçip“in LLM (Büyük Dil Modeli) iş yüklerimde tam 30 kata kadar performans artışı sunduğu ve 10 trilyon parametreye kadar yapay zeka modeli işleme yeteneği getirdiği belirtiliyor. Temelde iki farklı GPU ve bir CPU’dan oluşan GB200 Grace Blackwell’in, 175 milyar parametreli GPT-3 LLM testinde GB200’ün H100’den yedi kat daha fazla performansa sahip olduğu ve dört kat daha fazla eğitim hızı sunduğu söyleniyor. Hızı artırırken enerji tüketimini azaltan yeni donanımları çok az sayıda kişi görebilecek ancak güç verdikleri servislerin artan hızları ile yeteneklerini hemen herkes deneyimleyebilecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Nvidia son yıllarda hem ekran kartı pazarında hem de yapay zeka sistemlerine güç veren sunucu tarafına yönelik çözümleriyle inanılmaz bir yükseliş ivmesi yakalamış durumda. İşte tam olarak bunun etkisiyle firmanın son çeyrek sonuçları da devasa gelmişti. Şirket hatırlamak adına dördüncü çeyrekte üçüncü çeyreğe oranla yüzde 22, bir önceki yıla oranlandığı zamansa tam yüzde 265 artış elde etti ve toplamda 22,1 milyar dolarlık büyük bir çeyrek geliri duyurdu. Son çeyrekte 12,2 milyar dolarlık net gelir açıklayan Nvidia, yüzde 126’lık artışa işaret eden 60,9 milyar dolarlık rekor bir tüm yıl geliri de paylaştı ve aynı zamanda üçüncü çeyreğe oranla yüzde 27, bir önceki yıla oranlandığı zamansa yüzde 409 artışla 18,4 milyar dolara ulaşan bir rekor seviyede çeyrek bazlı veri merkezi (Sunucu sistemlerine, özellikle yapay zeka sunucularına satılan donanımlardan gelen para) geliri açıkladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Nvidia haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli

Paylaş