İlk yapay zeka temelli sanal yazılım mühendisi Devin tanıtıldı

13 Mart 2024 12:16

İlk yapay zeka temelli sanal yazılım mühendisi olarak öne çıkarılan “Devin” tanıtıldı. Gelecek hemen herkes için önemli riskler oluşturuyor.

Cognition AI firması tarafından hazırlanan ve aşağıdaki videoda gözler önüne serilen dünyanın ilk tamamen otonom yapıda çalışma yeteneğine sahip sanal yazılım mühendisi Devin, firmaya göre yorulmak bilmeyen yetenekli bir ekip arkadaşı ve gerçek yazılım mühendisleriyle birlikte çalışarak yeni şeyler üretebiliyor veya verilen görevleri kendi başına tamamlayabiliyor. “Devin sayesinde gerçek mühendisler daha ilginç sorunlara odaklanabilir ve mühendislik ekipleri daha büyük hedefler için zaman bulabilir.” açıklamasını yapan Cognition AI CEO’su Scott Wu, sistemin doğal dil anlama yeteneğine sahip olduğunu belirtiyor, bu sayede Devin ile ChatGPT ile konuşur gibi yazarak iletişim kurulabiliyor. Kendi tarayıcısı ile kod editörüne sahip olan ve verilen görevleri gerçek yazılım mühendislerinin kullandığı araçlar ile yerine getiren Devin, internet erişimi olduğundan verilen görevi tamamlamak adına kendisini eğitebiliyor. Karşılaştığı hataları araştıracak ve çözebilecek kadar yetenekli olan sanal yazılım mühendisi, aktarıldığı kadarıyla OpenAI’ın GPT-4’ünden yedi kat daha iyi hata araştırma ve düzeltme gücüne sahip. GitHub’dan toplanan gerçek yazılım sorunlarına karşı büyük dil modellerinin çözüm performansını değerlendiren SWE-bench’te yüzde 13.86 başarı oranına ulaşan ve rakiplerini çok ciddi geride bırakan sistem için yakında daha fazla bilgi verileceği aktarılıyor, Devin’i test etmek isteyenlerin ise firmaya ulaşması gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu konuda kısa süre önce Nvidia CEO’su Jensen Huang yaptığı, “Yapay zeka kodlama öğrenme ihtiyacını ortadan kaldırıyor” açıklamasıyla ses getirmişti. Jensen Huang‘a göre üretken yapay zeka sistemleri kodlama öğrenme ihtiyacını ortadan kaldırıyor çünkü kişiler artık normal konuşma dilinde yazarak kodlar ürettirebiliyor. Çocukların kod yazmayı öğrenmesi gerektiğini söylemeyi bırakmamız gerektiğini savunan çünkü daha şimdiden ulaşılan seviyenin inanılmaz olduğunu gören Jensen Huang, yeni nesil sistemlerin herkesin programcı olabilmesini sağlayacağını da belirtiyor.

Bunu açık olarak daha önce de dile getiren CEO, yazılımcılara ihtiyacın bittiğini dile getirmiyor ancak spesifik olarak kodlama / kodlama öğrenme sürecinin artık çok rahat şekilde yapay zeka tarafından ele alınacağını söylüyor. Huang kodlama işinin yapay zeka tarafından halledilmesiyle insanların, biyoloji, eğitim, üretim veya çiftçilik gibi daha değerli uzmanlıklara odaklanabileceğini de belirtiyor. Bu açıklamaları değerlendirirken, Huang’ın bizim daha haberimizin dahi olmadığı çok gelişmiş yapay zeka sistemlerini gördüğünü unutmamak gerekiyor. Son iki yıl içinde inanılmaz şeyler geldi (Örneğin OpenAI’ın Sora’sı halen akılalmaz görünüyor) ve çok daha fazlası da yolda bulunuyor.

Devin haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli

Paylaş