ChatGPT’yi geliştiren şirket OpenAI, yapılan açıklamaya göre 2023 yılını 2 milyar dolar gelire yaklaşmayı başararak kapattı.
Geçtiğimiz aylarda CEO Sam Altman’ın yönetimi kurulu tarafından kovulması ve sonrasında gelişen olaylar ışığında geriye getirilmesiyle gündemden düşmeyen OpenAI, inanılmaz popüler olan üretken yapay zekâ sistemi ChatGPT ve şirketlere sunduğu GPT dil modelleri üzerinden 2023 yılını 1,6 milyar dolar gelir ile kapattı. Şirketin 2023 toplamında ne kadarlık bir net kâr elde ettiği henüz bilinmiyor ancak bunun aşırı yüksek olması beklenmiyor. Çünkü şirketin yapay zekâ sistemlerini eğitmek ve işler tutmak adına ciddi bir sunucu masrafı bulunuyor. Geçtiğimiz yıl 28 milyon dolar gelir elde eden OpenAI, şirket CEO’su Sam Altman tarafından, “2023’ü yaklaşık 1,3 milyar dolar gelir ile kapatacak” deniyordu ancak bu seviye rahatlıkla aşılmış oldu. Şirket bundan önce ise bir dava ile gündeme gelmişti.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kaçıranlar için The New York Times, açtığı dava kapsamında OpenAI’ın ChatGPT ve Microsoft Copilot’a güç veren büyük dil modellerini (GPT) eğitmek için milyonlarca makalesini izinsiz olarak kopyaladığını iddia etti. Times bu dava kapsamında her iki şirketin de milyarlarca dolarlık tazminattan sorumlu tutulmalarını istiyor. Bu olay The New York Times tarafından kısa süre önce paylaşılan Apple merkezli bir haberin üstüne geldi. Şirket tarafından elde edilebilen bilgilere göre teknoloji devi Apple, üzerinde çalıştığı kendi yapay zeka modelini 50 milyon dolarlık çok yıllı bir anlaşma üzerinden haber sitelerindeki bilgileri / içerikleri kullanarak eğitmeyi hedefliyor.
Adı geçen haber siteleri arasında Condé Nast, NBC News, Vogue, Wired, Vanity Fair, Ars Technica, Glamour, The New Yorker, GQ ve fazlası yer alıyor, listeye zamanla başka platformların da dahil edilmesi bekleniyor. Söylendiği kadarıyla sürece şu an sıcak bakanlar yanında soğuk kalanlar da bulunuyor ancak Apple’ın kesinlikle böyle bir veriye ihtiyacı bulunuyor. Kendi yapay zeka modelini eğitmek adına Google’dan çekeceği verileri kullanması çok riskli olan teknoloji devi, sürece hem etik hem de yasal olarak doğru şekilde yaklaşmak istiyor. Bunun arkasında böyle davalar kaçınmak yer alıyor.