reklamı kapat

POPÜLER

Panasonic Lumix G3 incelemesi

 - Güncelleme: 16 Eylül 2011 01:09

Micro Four Thirds standardındaki Panasonic Lumix G3, kompakt fotoğraf makinesi kullanıcıları için bir üst segmente geçiş cihazı olmaktan çok, DSLR kullanıcıları için ikincil bir makine niteliğinde. Gelişmiş özellikleri, elektronik vizörü, hareketli ekranı, dahili flaşı, ayar düğmeleri ve ergonomik tutuşuyla kullanmaktan keyif alacağınız, oldukça güçlü bir fotoğraf makinesi. Mekanik perde ile saniyede 4 kare hızında fotoğraf çeken Lumix G3’ün elektronik örtücü özelliği, çözünürlüğü 4 megapiksele düşürerek saniyede 20 kare hızında 40 adet fotoğraf çekebilmenizi sağlıyor. Aksiyon fotoğrafçılığı için ilk tercihimiz G3 olmasa da bu segmentte bir fotoğraf makinesi için beklentilerimizin çok üstünde performans gösterdiğini söyleyebiliriz. Yüksek ışık koşullarında sonuçlar tatmin edici düzeyde. Lumix G3’ün yeni 16 megapiksellik sensörü sayesinde ISO performansı da artmış. Lumix G3’ün odak uzaklığı çarpanı 2x olduğu için alacağınız lensleri buna göre seçmeniz gerekiyor. Örneğin test esnasında kullandığımız 14-42 mm’lik lens, tam kare çeken fotoğraf makinelerindeki 24-84 mm’lik lensin odak uzaklığına denk geliyor. Panasonic H-FT012 3D lensi de destekleyen Lumix G3 sayesinde üç boyutlu fotoğraflar çekebilir ve fotoğraf makinenizi HDMI kablo ile 3D destekli televizyonunuza bağlayarak çektiğiniz üç boyutlu fotoğrafları keyifle izleyebilirsiniz.

HER ŞEY PARMAĞINIZIN UCUNDA
Dokunmatik ekran cihazın en önemli özelliklerinden biri. Rezistif dokunmatik teknolojisiyle çalışan ekrandan bir akıllı telefon performansı beklemeyin fakat gerek tuş büyüklüğü, gerek hızlı menüler açısından oldukça başarılı. Ekran üzerindeki sanal tuşlar da parmakla basmaya uygun boyutlarda ve kullanım esnasında hiç sorun yaratmıyor. Dokunmatik ekran yalnızca menülerde değil, çekim esnasında da aktif olarak kullanılabiliyor. Ekran üzerinde istediğiniz noktaya dokunarak odaklama yapmak ve yalnızca bir dokunuşla fotoğraf çekmek mümkün. Panasonic Lumix G3’le gelen yeni bir özellik, Pinpoint odaklama. Bunu “nokta atışı” olarak tanımlayabiliriz. Bu özellik sayesinde tam olarak ekrana dokunduğunuz noktaya odaklıyor. O kadar hassas ki neredeyse piksel bazında odaklama yapabiliyor. Bu özelliği açtığınızda odaklayacağınız alan ekrana büyük olarak geliyor ve hassas bir şekilde odaklamanızı sağlıyor. Her yöne dönebilen pratik ekran sayesinde istediğiniz her açıdan fotoğraf çekebilmeniz mümkün. Bize göre bu, yeni bir fotoğraf makinesi alırken dikkat edilmesi gereken önemli özelliklerden biri. Dönebilen ekranı bulunmayan cihazlarda değişik açılardan çekim yapmak fotoğrafçıyı zorlayabiliyor.

AMATÖRLERİN HAYATINI KOLAYLAŞTIYOR
iA + özelliği ile manuel ayarlarla uğraşmadan anında çekim yapmanızı sağlayan Lumix G3’ü kullanırken hangi modda olursanız olun, iA tuşuna bastığınız anda akıllı otomatik moduna geçiş yapabiliyorsunuz. 1920×1080 piksel çözünürlüğünde Full HD video kaydededebilen Lumix G3’ün üzerinde stereo mikrofon bulunuyor fakat harici mikrofon ve kulaklık girişleri kaldırılmış. Açıkcası G3’ü profesyonel video kaydı için kullanmayı düşünmediğimizden bu bizi üzmedi. Stereo mikrofon anı videoları için ihtiyacınızdan fazlasını karşılayacak performans gösteriyor. Video modunda enstantane ya da saniyede çekilecek kare sayısı gibi ayarlar bulunmuyor. Bunun yanında AVCHD ve Motion JPEG formatında kayıt yapma opsiyonu sunuluyor. Lumix G3 video çekimi boyunca otofokus yapabildiği gibi fokus takibi özelliği sayesinde yalnızca seçtiğiniz objeye odaklıyor. En beğendiğimiz özelliklerinden birisi de video kaydı esnasında kaydı etkilemeden video çözünürlüğünde fotoğraf çekebilmesi. Bu sayede çocuğunuzun yaş gününde mumları tek nefeste üflerken sizi “video mu kaydetsem, fotoğraf mı çeksem” derdinden kurtarıyor. Bir önceki model olan G2’de bulunan, gözünüzü elektronik vizöre dayadığınızda görüntünün ekrandan elektronik vizöre aktarılmasını sağlayan sensör kaldırılmış. Bu fonksiyon artık elektronik vizörün yan tarafında konumlandırılan LVF/LCD tuşuna atanmış.

FOTOĞRAFÇININ EL KİTABI
Panasonic Lumix G3 oldukça güçlü bir fotoğraf makinesi. İçinde pek çok gelişmiş özellik barındırıyor fakat bunların pek çoğu menülerin altında gizlenmiş durumda. Daha önceki modellerde bulunan bazı özelliklerde de ufak değişiklikler yapılarak isimleri değiştirilmiş. Bu sebeple kullanma kılavuzunu mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz. Bu sayede cihazın oldukça pratik ve faydalı özelliklerini daha verimli kullanabilirsiniz. Örneğin SCN modunda çocuklu ailelerin ilgisini çekebilecek iki adet “baby” modu bulunuyor. Çocuğunuzun adını ve doğum günü bilgisini girdikten sonra bu modda çektiğiniz tüm fotoğraflara adı ve yaşı ekleniyor. “Bu fotoğrafta kaç aylıktı” diye düşünmeniz gerekmeyecek.