reklamı kapat

POPÜLER

Samsung Galaxy S8 incelemesi

 - Güncelleme: 02 Mayıs 2017 20:19

YÜKSEK PERFORMANS

Söz konusu performans olunca Samsung yine iddialı bir değişim yapmış. 14nm’lik işlemcisi yerini 10nm’lik işlemciye bırakmış. 64 bit sekiz çekirdekli işlemciye 4 GB RAM eşlik ediyor. Açıkçası cihaz oldukça akıcı bir performans sunuyor. Asphalt 8 ve Strike of Kings gibi oyunlarla test ettiğimiz cihaz sabit 30 fps vermeyi başarıyor. Ayrıca Game Launcher ile performansı düşürerek daha az güç tüketimli şekilde oyunları çalıştırmak da mümkün. 64 GB sabit hafızayla gelen cihazın hafızası microSD kart desteğiyle de artırılabiliyor. Tabii söz konusu performans olunca AnTuTu ölçümü yapmasak olmazdı. Meraklısı için söyleyelim cihazın AnTuTu puanı 172.207. Galaxy S8 bu puanla iPhone 7 Plus’ın hemen altında konumlandırılıyor. Android 7.0 işletim sistemiyle gelen cihazda arayüzü de birtakım değişikliklere uğramış. Temasını dilediğiniz gibi değiştirebileceğiniz Galaxy S8’de artık Uygulamalar diye bir sekme yok. Bunun yerine ana ekranı yukarı kaydırarak tüm yüklü uygulamaları görüntüleyebilirsiniz. İkon tasarımlarında da bir iki küçük değişiklik yapılmış. Cihazın şıklığına uyan hamleler gerçekleştirilmiş açıkçası. Öte yandan Uygulamalar sekmesinin kaldırılıp, kaydırma hareketi ile açılmasının çok daha sezgisel bir deneyim sunduğunu ekleyelim.


Samsung Galaxy S8’in beraberinde gelen AKG kulakiçi kulaklık kablosunun üst kısmında plastik tercihi yapılırken, alt kabloda kumaş malzeme kullanılmış. Bu da kablonun uzun ömürlü kullanımı açısından öne çıkan bir detay oluyor. Ses deneyimine de önem veren Galaxy S8’in kulaklığı temiz ve net bir ses performansı sağlamayı başarıyor.


Gelelim esas meselelerden bir diğerine. Cihazın ana ekranını sağa kaydırırsanız karşınıza yeni asistanınız Bixby’nin paneli çıkıyor. Bixby, Samsung’un iddialı hamlelerinden biri aynı zamanda. On parmağında on marifet olduğu iddia edilen Bixby’nin paneli esasen oldukça klasik. Güncel haberleri, hatırlatmaları, Samsung Health uygulamasındaki gelişimi ve bunun gibi faydalı bilgileri sunan Bixby’nin asıl olayı elbette paneli değil. Bixby hem sesle hem dokunarak hem de yazarak erişebileceğiniz bir akıllı asistan. iPhone kullanıcıları için Siri’yi bir hayli hatırlatacak olan Bixby’nin sesli yönetimini ise ne yazık ki şimdilik kullanamadık. Ancak diğer özelliklerinden kısaca bahsedelim. Bixby paneline geldiğinizde sağ üst köşede bir “göz” simgesi yer alıyor. Kameraya da entegre olan Bixby bu “göz” ile nesneleri tanıyabiliyor. Bixby’ye gösterdiğiniz herhangi bir nesne taranarak Görüntü, Yer ve Metin araması yapılıyor. Gösterilen nesnenin üstünde yazı varsa örneğin, Bixby bunu anlayabiliyor. Daha da güzeli Bixby bu metni çevirebiliyor. İngilizce’den Türkçe’ye çevirisi nispeten daha iyi olan Bixby’nin Türkçe-İngilizce çevirisi ise pek başarılı değil. Öte yandan metin tanımlama ve çeviri kısmında arayüz zaman zaman sıkıntı yaratabiliyor.


Nesneleri tanıma konusunda da ortalama bir performans sergileyen Bixby, verileri Pinterest’ten derliyor. Ancak yine çok ilkel bir noktada olduğunu söylemekte yarar var. Örneğin iPhone’u gördüğünde tanıyan Bixby, Nintendo Switch’i gördüğünde cihaza yakın öneride dahi bulunamadı. Yine bize bir sürü telefon derledi çünkü Switch’i telefon sandı. Tabii kullandıkça gelişecek olan Bixby’nin bu kusurlarını çok yeni olmasına verdik. Sesli kontrol de sağlayabilseydik, selfie çekmek, birini aramak ya da hava durumunu öğrenmek için de kullanabilirdik. Bixby’nin sadece kameraya değil Galeri’ye de entegre olduğunu belirtelim. Fotoğraflarınızda tanımlamak istediğiniz şeyleri Bixby’ye gösterebilirsiniz. Bixby için ayrıca cihaz üzerine bir de fiziksel tuş eklenmiş. Ses açma kapama tuşunun hemen altında yer alan Bixby tuşu ekran kapalıyken Bixby paneline hızla erişmenizi sağlıyor. Aynı şekilde ekran açıkken de kullanmak mümkün.


Galaxy S8 beraberinde yeni güvenlik seçeneklerini de getiriyor. Bunlardan biri Yüz tanıma diğeri de İris tarama. Yüz tanıma özelliği oldukça akıcı çalışıyor diyebiliriz. Telefonu tam karşıdan tuttuğunuzda tanıyabildiği gibi hafif açılı durduğunuzda da sistem ekranı açıyor. Ancak gözlüklü kullanıcıların sisteme kendilerini gözlükle tanıtması halinde telefon gözlüksüz hallerini tanımayabiliyor. Gözlüklü ve gözlüksüz yaptığımız denemelerde, gözlük takılıyken tanıttığımız cihaz gözlüksüz halimizi tanıyamadığı için ekranı açmadı. Öte yandan fotoğrafla da ekranı açmayı denedik ancak kilit ekranı fotoğrafı da tanımadı. Yine de cihaz yüz tanıma sisteminin, şifre veya parmak izine göre daha az güvenli olduğu konusunda uyarıda bulunmayı da ihmal etmiyor. Çünkü gözleriniz kapalı dahi olsa cihazın ekranı Yüz tanıma ile açılabiliyor.


Gelelim pil performansına. Üzülerek söylüyoruz ki pil performansı cihazın adeta yumuşak karnı. Samsung Galaxy S8, 3.000 mAh kapasiteli bir pille geliyor. Galaxy S7’de de aynı kapasiteli pili tercih eden Samsung’un Galaxy S8’deki pil yönetimi ne yazık ki beklentimizi karşılayamadı. Açıkçası bu çok da şaşırtıcı değil. Zira ekran artık daha büyük ve daha gelişmiş. Öte yandan Bixby gibi arka planda çalışan yeni bir arkadaşımız daha mevcut. Bu yüzden geçtiğimiz yılla aynı kapasitede bir pilin, Galaxy S7’ye kıyasla daha gelişmiş bir cihazda benzer performans göstermesini beklemek biraz hata olur. Pil performansını başarılı bulmadığımız cihazın Hızlı Şarj performansını ise bir hayli başarılı bulduk. Hızla tükenen pili aynı hızla şarj etmek mümkün yani. Ayrıca cihazın kablosuz olarak da hızlı şarjı desteklediğini belirtelim. Cihazın Ayarlar kısmında yer alan Cihaz Bakımı seçeneğini de oldukça sevdik. Sade ve kullanıcı dostu bir arayüze sahip olan Cihaz Bakımı kısmında telefonu optimize edebilir, pil gücünü zorlayan uygulamaları kontrol edebilir ve cihazı Güç Tasarruf Modu’na alabilirsiniz.

DEVAMI ▼