Daha önce Kickstarter’da yer alan OpenWorm projesiyle benzerlik gösteren Wormbot, solucanların yaşayış tarzını ve beyin fonksiyonlarını aynı şekilde robotlarda gözlemlemeye olanak sağlıyor.
Beynin yapısının incelenmesi yönünden oldukça önemli olan bu robotun sanal beyin hücreleri, gerçek solucanlarla bire bir aynı. Ayrıca bu hücrelerin birbiriyle bağlantı kurma şekli de tam da solucanlarda olduğu gibi yapılmış. Aralarındaki tek fark ise solucanların 95 tane kas yardımı ile hareket etmesi. Wormbot ise hareketlerini altında bulunan iki tane tekerleğe borçlu.
Solucanlara benzer tepkiler gösteren robot çağırıldığı zaman sese doğru gitmeye çabalıyor. Ayrıca önüne bir engel çıkarsa geri doğru giderek başka bir yola girebiliyor ve engelleri aşabiliyor. Bu komutlar için özel olarak programlanmayan robot, sensörleri aracılığıyla çevreyi algılayarak kendi iradesiyle tepki veriyor. Henüz öğrenme yeteneği bulunmayan Wormbot’un önümüzdeki yıllarda daha çok gelişeceği ve öğrenme fonksiyonunu ile birlikte öğretilen şeyleri yapabileceği dile getiriliyor.
Projenin en önemli amacı halen daha kapalı bir kutu olan beyinle ilgili daha detaylı bilgiler edinmek. Yeni bilgiler edinildikçe beyinle ilgisi bulunan hastalıkların tedavisinde önemli adımlar atılabileceği belirtiliyor. Bunun yanı sıra söz konusu gelişmelerle birlikte gelecek yıllarda gerçek canlılar gibi hareket edebilen robotların yapılabileceğini de söylemek mümkün
VİDEO