Eskiden iş telefonları, müzik telefonları gibi ayrımlar vardı ve insanlar bir telefon satın alacakken buna dikkat ederdi. Akıllı telefonların oldukça gelişmesiyle artık bu ayrım neredeyse ortadan kayboldu. Her telefon, her işi yapabilir hale geldi. Ancak bu süreç içinde tarz, kimlik sahibi olmayan birçok telefon pazarı doldurdu. Bu da kendilerine özel seçimler yapmak isteyen kullanıcıları biraz zora soktu. Bu ay testini yaptığımız Xperia ray ise bu bahsettiğimiz gruba girmiyor neyse ki. Karizmatik tasarımı, ufak boyutları ve yapabileceğini vadettiği şeyleri yapmasına imkan veren performansıyla sürüden ayrılıyor.
SERT ÇİZGİLER
Hep yaptığımız gibi yine dış görünümden ve tasarımdan başlayalım.ray, yenilenen Xperia serisinin piyasadaki en küçük telefonlarından biri. Alışık olduğumuz, elde tutmaya zorlandığımız akıllı telefonların neredeyse yarısı kadar. Bu, ekranın da ufalması manasına geliyor tabii. Ray’in LED arka aydınlatmalı LCD ekranının büyüklüğü 3,3 inç. Köşeli hatlara sahip kasasının arka yüzeyinde yumuşak dokulu bir kapak bulunduran telefon, kenarlarında da az sayıda bağlantı noktasına ve tuşa sahip. Telefonun üst yüzünde kulaklık girişi ve açma / kapama tuşu bulunuyor. Sağ yüzünde ses tuşu ve sol yüzünde ise yalnızca miniUSB bağlantı noktası yer alıyor. Hepsi bu. Bu tasarım çizgisinden ötürü de ray oldukça sade görünüyor. Telefonun ön yüzünün alt kısmında Android tuşları bulunuyor. Bunlardan ışıklı yarım daire içinde kalan “Home” tuşu fiziksel, onun kenarındakiler ise dokunmatik özellikte.
MOBILE BRAVIA ENGINE TEKNOLOJİSİ
ray’in ekranı 3,3 inç büyüklüğünde lakin çözünürlüğü 854×480 piksel. Üstüne bir de Sony Ericsson’un akıllı telefonlardaki fotoğraf ve video performansını artırmak için geliştirdiği Mobile Bravia Engine teknolojisi eklenince ekran hakkında söyleyecek pek bir şey kalmıyor. Oldukça parlak ve canlı görüntüler veriyor. Kapasitif özellikli ekranın hassasiyeti de sorunsuz. Ekranla alakalı çok beğendiğimiz bir diğer şey ise kapanış efekti. Ray, eski televizyonlarda görüntünün ekrandan bir artı işareti yaparak kaybolması gibi bir efektle ekran bekleme moduna giriyor. Sırf bunu görmek için birçok kere telefonu tuş kilidinden çıkarıp, yeniden kilitlediğimizi söyleyelim.
VERİ TRAFİĞİNİZİ KONTROL EDİN
Android’in 2.3.3 Gingerbread sürümüyle çalışan telefonda, Sony Ericsson’un TimeScape arayüzü kullanılmış. Bu arayüz üzerinde daha önceki testlerde durmuştuk. Tasarım ve kullanışlılık olarak birçok markanın akıllı telefonlarında kullandığı kullanıcı arayüzünden daha başarılı olduğu gerçek. Arayüzde Sony Ericsson’un tercih ettiği bazı uygulamalar yüklü geliyor. NeoReader barkod okuyucusu, konum tabanlı bir uygulama olan WisePilot ve 3G bağlantısı üzerinden ne kadarlık veri transferi yaptığınızı gösteren üç yeni uygulama ray’de ön yüklü olarak bulunuyor. Veri uygulaması telefonun kendi uygulaması ve çok işe yarıyor. Bunlar dışında Xperia serisi diğer telefonlarda da gördüğümüz market uygulaması ve PlayNow uygulama mağazası da ray’de mevcut. Telefonda Android’in kendi tarayıcısı yüklü. Standart özellikli bu tarayıcıda tek dikkatimizi çeken zoom fonksiyonun yavaşlığı olduğu. Onun dışında herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Birçok benchmark uygulamasıyla ray üzerinde testler de yaptık. Aldığımız sonuçlar telefonun fiyat / performans aralığına uygun çıktı diyebiliriz. Gerek tarayıcı, gerek OpenGL gerekse işlemci testlerinde bizi şaşırtan sonuçlar göremedik.
BOYUTUNA ALDANMAYIN
Ray’le arşivimizdeki videoları izleyip müzikleri de dinledik. Ekran küçük ama 1 GHz hızında çalışan Scorpion işlemci 720p çözünürlüklü videoları bile herhangi bir takılma olmadan izlemeye izin veriyor. Burada karşılayabileceğiniz tek sıkıntı elinizdeki dosya formatlarının türü. Ancak harici video uygulamalarıyla bunu aşmanız da mümkün. Telefonun harici hoparlörü pek yüksek ses vermiyor. Gürültülü ortamlarda bir şey izlemeye veya dinlemeye çalışırsanız zorlanabilirsiniz. ray’le birlikte gelen mikrofonlu kulaklık bu aşamada devreye giriyor. Onun da çok yüksek ve kaliteli ses verdiği söylenemez ama iş görüyor. ray’in arka yüzünde 8 megapiksel çözünürlüğe sahip LED flaşlı bir kamera bulunuyor. Bu kamera, arc ve neo’da kullanılan sensörün aynısına sahip. Bu nedenle çektiğimiz fotoğraflar arasında gözle görülür bariz farklar yok. 720p video kaydı yapabilen bu kamerayla kaydettiğimiz videolar da bir akıllı telefondan beklenecek kalitede. Takılma, atlama yok ama kameranın her hareketinde belirli noktalarda bulanıklaşmalar göze çarpıyor. Ön yüzde bulunan ikinci kamera da çeşitli uygulamalar aracılığıyla görüntülü görüşmeler yapmaya veya kendi fotoğrafınızı çekmeye yarıyor. Özetle Xperia ray, küçük boyutlarına rağmen yapabildikleri ve karizmasıyla öne çıkıyor. Telefonunun ekran büyüklüğüyle hava atmayı sevenlere göre değil.