reklamı kapat

POPÜLER

SpaceX Falcon 9

SpaceX, COSMO-SkyMed görevinden etkileyici bir video paylaştı

Elon Musk’ın özel uzay şirketi SpaceX, geçtiğimiz hafta çıkılan Falcon 9 merkezli COSMO-SkyMed görevinden dikkat çekici bir video paylaştı.

SpaceX, geçtiğimiz hafta “COSMO-SkyMed Second Generation FM2” görevi kapsamında başarılı bir kalkış gerçekleşirdi. Bu görev bilmeyenler için İtalya Uzay Ajansı için yapıldı ve Falcon 9 roket ile alçak dünya yörüngesine COSMO-SkyMed Second Generation FM2 uydusu çıkarıldı. Bu görev için firma Twitter’dan bir video kesiti paylaşmış ve bu video çok ses getirmişti. Şimdi bu özel bir takip sistemi ile karadan çekilen videonun tamamı paylaşıldı. Direkt olarak yukarıda izleyebileceğiniz video, Falcon 9’un ilk ve ikinci bölüm ayrılmasını net olarak gözler önüne seriyor. Bu olay videonun 30. saniyesinde gerçekleşiyor.

Uyduyu taşıyan ikinci bölümü belirli bir yüksekliğe çıkaran ilk bölüm, yaptığı manevra sonrasında geriye dönüyor ve dikey olarak karaya iniş yapıyor. Bu inişler sayesinde Falcon 9 roketlerin ilk bölümlerimi birçok farklı görevde kullanılabiliyor. SpaceX bu sayede uzayı çok daha ucuz hale getirebiliyor.

Videoda gördüğünüz tek bir uzay şartlarına uygun Merlin motora sahip ikinci bölüm ise, yükünü alçak dünya yörüngesine doğru götürüyor. Videonun 4. dakikasından sonra ikinci bölümün önündeki kapaklar açılıyor ve taşınan uydu açığa çıkıyor. Video içerisinde görünmüyor ancak bir süre sonra uydu ikinci bölümden ayrılıyor ve kendi yörüngesine yerleşiyor.

SpaceX henüz ikinci bölümü yeniden kullanım için kurtaramıyor. Bu bölüm söylendiği kadarıyla atmosfere geri dönüyor ve yanarak kullanılmaz hale geliyor. İkinci bölümün önündeki koruyucu kapaklar ise bazı görevlerde kurtarılabiliyor.

SpaceX’in bunun için Mr. Steven adında büyük bir yakalama ağına sahip gemisi bulunuyor. Firmanın bu gemi ile milyon dolarlık kapaklardan kurtarma yapabildiği zaman zaman aktarılan detaylar arasında yer alıyor. Bu son videodan CEO Elon Musk da oldukça etkilenmişti ve ünlü CEO Twitter’dan konu hakkında şunu yazmıştı:

“Mermiden birkaç kat daha hızlı hareket eden 16 katlı uzunluğunda bir roket, fırlatma alanına geri dönmek için motorlarını ateşliyor ve ters dönüyor.”

İlginizi Çekebilir: Geleceğin robotlarını dans ederken izleyin