reklamı kapat

POPÜLER

Steam LOG Tasarım

Steam’in Türk lirasından dolara geçişinde korkulan gerçekleşti

 - Güncelleme: 21 Kasım 2023 15:18

Steam platformunun Türk lirasından dolara geçişinde korkulan gerçekleşti. Birçok geliştirici önerilen MENA-USD‘yi kullanmadı.

Steam, geçtiğimiz saatlerde maalesef Türkiye’deki oyuncuları fazlasıyla üzen adımı attı ve oyun fiyatlarını Türk lirasından dolara geçirdi. Bu konuda şirket yaptığı açıklamada şunları aktarmıştı: “Bu değişikliği iki yeni fiyatlandırma bölgesi kullanarak yapacağız: “LATAM-USD” (bu bölgeye Arjantin dâhildir) ve “MENA-USD” (bu bölgeye Türkiye dâhildir). Bu yeni bölgelerde düşük USD fiyatlandırması yapılmasını öneriyoruz ve fiyatlandırma araçlarımızdaki tavsiyeleri bunu yansıtacak şekilde güncelledik. Bu yeni fiyatlandırma bölgelerine dâhil olan tüm ülkelerin/bölgelerin listesini burada bulabilirsiniz. Latin Amerika ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki 25 ülkede/bölgede ilk defa bölgesel USD fiyatlandırması kullanılacak.” Türkiye’nin dahil olduğu MENA-USD fiyatlandırması için şirket, “Bu yeni bölgelerde düşük USD fiyatlandırması yapılmasını öneriyoruz” diyor ancak burada şu çok önemli uyarı geçiliyordu: “20 Kasım’dan önce oyununuz için bu sütunlara USD cinsinden bir fiyatlandırma eklemezseniz, Steamworks’teki standart USD fiyatlandırmanızı varsayılan olarak kullanacağız.” 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İşte bu kısım Türkiye’deki oyuncular için kötü görünüyordu çünkü çoğu oyun firmasının Türkiye’ye özel olarak daha düşük “MENA-USD” fiyatı belirlemesi beklenmiyordu. Ancak bu konuda yine de bir umut vardı, MENA-USD üzerinden zararın azaltılacağı düşünülüyordu. Peki son aşamada ne oldu? Maalesef birçok firma MENA-USD‘yi kullanmadı. Ayrıca Steam’in özel fiyat belirleme sürecinde bir sorun yaşattığı da ortaya çıktı.

Bu sorun hakkında Steam üzerinde birden fazla oyunu bulunan Dora Özsoy şunu yazdı: “Önden olay aldığımız fiyatlandırma 20’sinde otomatik uygulanacak sanıyorduk, Türkiye’den oyuncular uyarınca fark edip elle düzelttik. Böyle bizim gibi çok oyun yoktur ama bi umut elle düzelten çıkabilir ilerleyen günlerde. MENA özel fiyat girmeyen herkes otomatik full fiyat…”

İleride düzelteme olabilir beklentisini şu an birçok kişi dile getiriyor. Örneğin bu konuda örneğin oyun tarafında tanınmış isimlerden Enis Kirazoğlu şunu aktarıyor: “Pek çok firma önerilen MENA bölgesi fiyatına uymamış. Büyük ihtimalle ayarlamaları yapmadılar henüz. Bir iki hafta içerisinde özel fiyatları görürüz. Yani ciddi ciddi bu fiyatları böyle tutmazlar be. Amerika fiyatı bunlar lan. Bu fiyatlarla bir halt satamazlar.”

“21 Kasım 2023 itibarıyla bazı öne çıkan oyunların Türk lirası ve dolar fiyatları”

Bu konuda oyun editörü Ersin Kılıç ise şunu aktarıyor: “Steam dolar geçişi sonrası %80’e kadar artışlar var. Firmaların elle düzeltmesi gerek deniyor ama bu da uzun sürecektir. Büyük firmaların değiştirmesi mucize olur. Fiyatı düşen bir Euro Truck 2’yi gördüm. 299’dan güncel kurla 289 TL inmiş. Genelde herkes Amerika fiyatını almış :(“

Yaşanan dolar değişimi sonrasında oyun içerikleriyle tanınan Murat Sönmez ise şu yorumu yapıyor: “Türkiye’de oyun oynama maliyetleri yine değişti. Steam’in ucuz oyun politikası ile PC’de oyun oynamak konsola göre daha avantajlı oluyordu. Şimdi oyunlarda fiyat avantajı kaybolurken PC yapma maliyetine karşı bir konsol almak daha avantajlı hale geldi. Yeni bir sistem alacak için Xbox veya PS5 almak daha mantıklı şu anda. Game Pass de düşünülürse özellikle Series S’in Türkiye’de patlama yapması gerekir.”

Oyun dünyasının önemli isimlerinden Sinan Akkol ise dolar geçişi hakkında şunu paylaşıyor:Steam’deki fiyat değişimi analizimize göre en büyük darbeyi yiyen 100 TL ve altı oyunlar. Ortalama %480 fiyatları artmış. Daha önce de tahmin ettiğimiz gibi, zamdan en az etkilenenler ise en pahalı oyunlar… 1000 TL ve üzeri oyunlarda ortalama %20 fiyat artışı var.”

Geldiğimiz son noktada dolar değişimi nedeniyle Steam üzerinde satılan çok sayıda oyunun fiyatı inanılmaz arttı, bazı oyunlarda ise çok ufak değişiklikler oldu. Genel olarak Türkiye’deki oyuncular bir kez daha büyük bir darbe aldı, şu an herkes Epic Games Store ya da Xbox Games Pass gibi servisleri öne çıkarmaya başladı. Son yıllarda zaten daha çok ücretsiz oyunların peşinden koşan oyuncular, artık daha fazla korsana yönelecek ve bu genel zararı zaman içerisinde herkes için daha da büyük hale getirecek.

Steam hamlesi yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli