reklamı kapat

POPÜLER

Toshiba 42YL863 incelemesi

Toshiba, YL serisinin tasarımı için tanınmış tasarım firmalarından olan Jacob Jensen Design ile çalışmış. Görünüm olarak daha önceki Toshiba modellerine kıyasla büyük gelişme kaydedildiğini söylemek mümkün ancak halihazırda piyasada olan rakiplerin modelleriyle kıyasladığımızda YL serisi pek o kadar da etkileyici değil. Jacob Bey alınmasın ama tasarımı biraz eski tip LCD televizyonları andırıyor. Ancak bu tamamen zevke göre değişebileceği için fazla üzerinde durmuyoruz. Fırçalanmış alüminyum kasa oldukça ince. Kenar çerçeveleri biraz kalın, standı ise biraz büyük ve kaba. Ancak ana hatlarıyla birbirini tamamlayan bir çizgi söz konusu. YL863, bağlantı zenginliğiyle üst seviye bir televizyon olduğunu gösteriyor. Arka yüzünde 4 HDMI ve iki USB girişi yer alan televizyonda bunların yanı sıra optik ses çıkışı, PC girişi, Scart girişi ve Ethernet bağlantı noktası bulunuyor. Ülkemizde yaygın olarak tercih edilen uydu yayınlarını izleyebileceğiniz dahili bir uydu alıcı da YL863’te mevcut. Yayınları izlemek için çanak anteninizden gelen kabloyu takıp, kanal ayarlarınızı yapmanız yeterli. Bir önemli artı olarak belirtelim, televizyonda dahili Wi-Fi bağlantısı da var. Hiçbir kabloya ihtiyaç duymadan DLNA, ağ ve internet üzerinden farklı içeriklere erişmeniz mümkün. YL serisi, bir yeniliği daha beraberinde getiriyor. Televizyonun ön yüzünde yer alan bir kamera, kullanıcıyı tanıyarak ona özel televizyon profilini aktif hale getiriyor. Öncesinde yüzünüzü kaydedip sizi hafızaya alan televizyon, karşısına geçtiğinizde sizin belirlediğiniz ses ve görüntü ayarlarına geçiyor, sizin kanal listenizi karşınıza getiriyor ve uygulamaların bulunduğu Toshiba Places’ta sizin hesaplarınıza giriş yapıyor. Hareketleri de algılayabilen kamera, televizyon karşısında bir hareket olmadığı takdirde kullanıcı tarafından önceden belirlenen bir süre sonunda bekleme moduna geçiyor. Bu özellik 4 kişiye kadar destek verebiliyor. Televizyon üzerindeki USB girişlerine bağlanan sabit diskler ve belleklerle medya içeriklerini görüntüleyebiliyorsunuz. Format desteği tatmin edici yalnız film ve dizilerde altyazı desteği yok, bu da birçok Türk izleyicisi için bu özelliği fonksiyonel olmaktan çıkarıyor. Yenilenen serilerle birlikte değişen yeni kumandaya da değinelim. Üzerinde yukarı aşağı hareket eden bir parça bulunan kumanda biraz tuhaf görünüyor. Kullanılmayan tuşların kapatılmasını amaçlayan bu parça, pek işlevsel değil ve gereksiz yere kumandanın büyümesine yol açmış.

KUSURSUZA YAKIN GÖRÜNTÜ
YL serisinde Toshiba’nın CEVO görüntü işlemcisi tercih edilmiş. Bu işlemci, hem iki boyutlu hem de üç boyutlu görüntülerde kaliteyi artıran Resolution+ teknolojisiyle destekleniyor. Televizyonun görüntü performansı etkileyici seviyede. Renk tutarlılığı yerinde ve parlaklık seviyesi oldukça iyi. Bölgesel olarak aydınlatmalı EDGE LED panel, geniş çaplı renk, gamma ve beyaz dengesi ayarları sunuyor. Bu ayarlar, profesyonel seviyeye kadar müdaheleye izin veriyor. Yani televizyonla biraz zaman geçirerek istediğiniz en iyi görüntüyü elde etmeniz mümkün. YL863’ün gürültü azaltma ve hareketli sahnelerdeki bozulmaları azaltmaya yönelik fonksiyonları da bulunuyor. Bir şeyler izlerken menü üzerinden yapabileceğiniz ayar değişiklikleriyle, Photoshop’lanmış gibi gösteren yan etkiler olmaksızın daha pürüzsüz ve temiz bir görüntü elde edebiliyorsunuz. Bu anlamda çok çekirdekli CEVO işlemci görevini layıkıyla yerine getiriyor. Televizyon, active shutter’lı 3D destekliyor. Malumunuz, bunun etkisi daha karanlık 3D içerikler. Ancak Toshiba, geliştirdiği Intelligent 3D+ teknolojisiyle renk karartmasına engel oluyor ve CEVO’nun da desteğiyle görüntüler, gözlüksüz bakıldığındaki görüntü parlaklığına yaklaşıyor. 7 milyonluk kontrast değeri de karanlık sahnelerde çok daha tatmin edici bir kalite sunuyor. Televizyonla birlikte gelen 3D gözlük, modern bir tasarıma sahip. Tüm aktif gözlükler gibi biraz ağır ancak en azından konforlu. Ses anlamında da Toshiba ince çalışmış. Görüntülerde olduğu gibi seste de birçok ayar yapmak, farklı fonksiyonu kullanmak mümkün. Yine biraz zaman ayırarak kulağınıza en hoş gelen sesi ayarlayabilirsiniz.

TOSHIBA PLACES’TA YENİ BİR ŞEY YOK
Toshiba, görüntü ve tasarım anlamında kendini geliştirmiş ancak akıllı televizyon özelliklerinde pek bir ilerleme olmamış ne yazık ki. Toshiba Places, belli başlı sosyal servislere ve uygulamalara erişim için kutulardan oluşan bir kullanıcı arayüzü olarak karşımıza çıkıyor. Renkler ve tasarım fena değil ancak içerik oldukça sınırlı. İşe yarar uygulamaların sayısı oldukça az. Yeni nesil televizyonlarda artık oldukça önemli halen gelen akıllı televizyon özelliklerini yakalayabilmek için Toshiba’nın en kısa sürede bu alana yatırım yapıp, mağazasını ve içeriğini genişletmesi lazım. Televizyonun ayarlarının yapıldığı arayüz de mavi veya siyah ekran üzerinde beliriyor. Buraya da daha canlı bir arka plan görseli veya rengi tercih edilmiş olsa göze daha hoş gelirmiş. Nihayetinde, pek bu tarz servislerle işiniz yoksa, YL863 satın alabileceğiniz en iyi televizyonlardan biri. Toshiba’nın tüm deneyimini bünyesinde toplayan televizyon, yüksek görüntü kalitesiyle sizi kendinize hayran bırakacak.