reklamı kapat

POPÜLER

Otomobil ekspertiz

TSE belgesi olmayan ekspertizlere karşı uyarı; sahte otomobil raporlarında artış var

Son dönemlerde ciddi oranda artış gösteren yetkisiz ekspertiz noktaları, otomobil alacaklar için mağduriyetler yaşamasına neden oluyor.

Sıfır kilometre araçlarda yaşanan artışlarla birlikte kullanıcıların her geçen gün daha fazla tercih ettiği ikinci el otomobil pazarında kullanıcıları önemli aşamalar bekliyor. Bir otomobilin karar aşamasındaki en önemli noktalardan olan ekspertiz süreci, ilginin artmasıyla birlikte daha fazla gündeme gelmeye başladı. Kurumsal satıcılar için artık garanti niteliğinde gelişmeleri de beraberinde getiren süreçle ilgili önemli uyarılar yapıldı. Sektörün önemli temsilcilerinden birisi olan Pilot Garage, TSE belgesi olmayan ekspertiz noktaları konusunda sürücülere temkinli olmalarını ifade ediyor. Yetkisiz oto ekspertiz noktalarının son 5 yılda dramatik şekilde arttığına, sahte ekspertiz belgesi nedeniyle mağdur sayısının her geçen gün yükseldiğine dikkat çekti.

İkinci el otomobil ekspertiz

Sektörde TSE Belgeli ekspertiz noktası oranı sadece yüzde 25

Türkiye’de binlerce oto ekspertiz firmasından sadece ortalama 10 kurumsal markanın TSE belgesi almaya hak kazandığını söyleyen Cihan Emre, hava yastığı patlayan ya da şasi işlemi olan, hatta iki araçla birleştirme gerçekleştirilen ikinci el araçların bilinçli olarak yanlış ölçümle hasarsız gibi gösterildiğini ve sahte raporla tüketicilerin dolandırıldığını ifade etti. Sektör dışı birçok kişinin gerekli eğitim ve yeterlilik belgelerini almadan oto ekspertiz noktası açtığını da belirten Emre, yatırım bedelini düşük tutmak için kalitesiz ölçüm makineleri ve eğitimsiz personel çalıştırdıklarını söyledi.

Oto ekspertiz şirketlerinin araç ticaretinde, alıcı ve satıcı arasında tarafsız ve bağımsız bir şekilde terazi görevini üstlenmesi gerektiğine önemle dikkat çeken Emre; “TSE Belgesi ve HYB Belgesi almak için eğitime ve ölçüm makinelerine ciddi bir yatırım yapılması gerekiyor. Yatırım maliyetinden feragat eden bu yapıdaki firmaların verdiği raporlar, hukuki açıdan hiçbir geçerliliğe sahip değil. Bu yüzden araç satın alacak tüketicilerin ilk önceliği TSE Belgesi’nin ibrazı olmalı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sektörel bazda en büyük problem, hızlı kazanç sağlamaya çalışan, kötü niyetli firmalar. Önemli bir kısmı araç satıcısıyla-galeriyle önden anlaşarak patlamış hava yastığını, işlemli şasiyi, değişen ya da boyalı parçayı, hatta iki araçla yapılan kaynağı bilinçli olarak gizliyor, sonuç olarak gerçekliği yansıtmayan sahte bir rapor düzenleniyor. Bu durumla uzun yıllardır mücadele veriyor, kurumsallaşmayı tüm sektöre yaymak için çabalıyoruz. Sektörümüzde kurumsallaşma kültürü çok zayıf. Denetimlerin sıklaştırılması, TSE ve HYB Belgesi olmayan işletmelerin kapatılması, tüketicilerin mağdur olmasını engelleyecektir.
” açıklamasını yaptı.

İlginizi çekebilir

Opel Corsa çarpışma testi