reklamı kapat

POPÜLER

otomotiv

Türkiye otomotiv pazarının 2022 seyriyle ilgili beklentiler ne yönde?

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı Turgay Mersin, 2021 yılını değerlendirirken 2022 öngörülerini de paylaştı.

Ekonominin önde gelen endüstrilerinden olan otomotivde 2021 yılının son çeyreği iç pazar dinamiklerine paralel olarak bir hayli gök gürültülü geçti. Döviz kurunda yaşanan ani yükselişlerle birlikte fiyatların anormal seviyelere gelmesiyle birlikte alım gücü de dibe vurdu. Kısa süre önce gelen rakamlarda da pazarın yüzde 40’a varan düşüşünü net bir şekilde görmüştük. Çip krizinin çevresinde bulunabilirlik sıkıntılarının da yaşandığı sektörle ilgili temsilcilerin yeni yıl beklentileri de gelmeye devam ediyor. Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Turgay Mersin 2021 yılı otomotiv sektörünü değerlendirdi ve 2022 öngörülerini açıkladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Otomotiv pazarında da belirsizlik sürüyor

2021 yılını zorlu, inişli çıkışlı ve her ayına başka olayın damga vurduğu bir yıl olarak niteleyen Mersin; “Adeta siyah ile beyaz, gece ile gündüz kadar birbirine zıt altışar aylık 2 dönem yaşadık. İkinci 6 ay bulunurluk sıkıntısı fiyat istikrarsızlığı ile geçen bir yıl olarak tamamlandı. 2021’in Ocak-Şubat aylarına baktığımızda 1 milyonu geçen bir pazar öngörüyorduk. Ancak ikinci 6 ayda bulunurluk, hammadde, lojistik, kurlar ve faiz oranları devreye girince toplam pazar 737 bin 350 adetlerde gerçekleşti. Bulunurluk sıkıntısına bağlı spekülatif fiyat hareketlerinin de olduğu 2021 yılı, sektörümüzü yordu ve sermaye yapımıza zarar verdi diyebilirim. Buna ek olarak kur hareketliliği ve faizler de sektörün yıl sonu kapanışına etki eden faktörler arasında yerini aldı. Özellikle 2021 yılının son 2 ayında yaşadığımız hızlı kur artışları, yüksek enflasyon, genel ekonomik sorunlar 2021 yılına damga vuran diğer faktörlerdi.” şeklide konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

OYDER) Başkanı Turgay Mersin, 2022 yılına birçok belirsizlikle girdiklerini ve üretimden kaynaklanan bulunurluk sorununun en temel sorun olarak karşılarına çıktığını da belirterek; “Çip krizinin ne zaman aşılacağı ile ilgili bir belirsizlik var. Şu anda konuşmak için çok erken. Fakat mart ayından sonra bulunurluk sorununun önemli oranda çözülebileceğini öngörüyorum. Bunun yanında kurlarda da bir belirsizlik hüküm sürüyor. Ayrıca faizlerin de bir yere oturması lazım. Bu 3 belirsizlik 2022 yılını şekillendirecektir. 2022 yılı için şu an itibariyle satış adedi konusunda öngörüde bulunmak yanlış olur. Ancak 2021’in altında kapatmayacağımızı söyleyebilirim. Sektördeki sorunlar giderilebilirse pazarın 2021 üstüne çıkma ihtimali de var. Ayrıca başta çalışan maliyeti olmak üzere tüm maliyetlerin artması da sektörümüzün paydaşlarını etkileyecek gibi görünüyor. Yetkili satıcılık gibi mesleklerde öngörülemeyen ortamlar, işin doğası gereği tedbirli davranmayı gerektirir. Bu nedenle 2022 yılı için tahminde bulunurken tedbirli davranmak gerektiğini düşünüyorum.
” ifadelerine yer verdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Togg Sedan Amerika’da son haliyle görücüye çıktı