reklamı kapat

POPÜLER

İnternet LOG Tasarım

Türkiye’de aktif bir internet kullanıcısının aylık masrafı 420 TL’ye kadar ulaştı

 - Güncelleme: 05 Kasım 2022 22:28

Türkiye’de aktif bir internet kullanıcısının aylık masrafı 420 TL‘ye ulaşmış durumda. Hatta bu rakamı daha da artırmak mümkün.

Gelişen teknolojiler ile hayatımıza birçok hizmet girdi, bildiğiniz üzere girmeye de devam ediyor. Uzun zamandır hayatımızda Netflix ve Spotify başta olmak üzere birçok ekstra gider kalemi yer alıyor. İşte bunların toplamı 2022’nin sonu itibarıyla yüksek dolar ve euro kurunun etkisiyle ciddi şekilde artış gösterdi. Yaptığımız güncel hesaplamalara göre Türkiye’de aktif bir internet kullanıcısının aylık masrafı 420 TL’ye ulaştı, hatta çoğu kişi 420 TL’yi de açık ara geride bıraktı. Peki bu rakamın içerisinde tam olarak neler yer alıyor?

4 Kasım 2022 fiyatları üzerinden gelin açıklayalım. Türkiye’de bir kişinin normal ev internet masrafı artık ortalama 200 TL seviyesinde yer alıyor. Buna elbette bir de mobil internet paketi eklemek gerekiyor. O da artık çoğu kişi için 80-90 TL‘lik bir ortalama aylık masraf çıkarıyor. Birçok kişi müzik dinlemek için her ay Spotify’a 21 TL para ödüyor. Burada Apple Music gibi aylık 20 TL’lik bir alternatif de yer alıyor. Netflix için her ay ödenen rakam ise yapılan en son zam ile beraber artık 70 TL seviyesinde yer alıyor. Şu an Disney+ servisine aylık 35 TL verenlerin sayısı da yüksek seviyede.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Çoğu kişi canlı yayın odaklı Twitch platformunu da yakından takip ediyor. Burada en az bir yayıncıya abone olmak, hazırladığımız toplama aylık 10 TL daha ekliyor. Burada elbette abonelik için daha fazla ödeyenler, ikinci ya da üçüncü kademe abone olanlar ve birden fazla hesaba abone olanlar bulunuyor.

Günümüzde birçok kişi için televizyon demek artık tam olarak YouTube demek. Bu kategoride yer alan çoğu kullanıcı, reklamlardan kurtulmak adına YouTube Premium abonesi oldu ve burada her ay 30 TL ödeme yapıyor. Bu rakam artık gerçekten çok büyük bir kullanıcı kitlesinin hayatında bulunuyor.

Bunlara ek olarak kişilerin artan depolama ve yedekleme ihtiyaçları da bulut depolama servislerinin kullanımını gözle görülür oranda artırdı. Bu artık çoğu kişi için olmazsa olmaz seviyesine ulaşan servisler, yaptığımız ortalama hesaba aylık yaklaşık 15 TL ekliyor. Elbette bulut depolama için daha fazla ödeyenler de bulunuyor. Biz burada sadece normal kullanıcıyı hesaba katıyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İste tüm bunlar bir araya geldiğinde aktif bir kullanıcının, özellikle de yeni neslin Türkiye’deki aylık servis harcamaları yaklaşık 420 TL’yi buluyor. Bu rakamı artırmak daha önce de söylediğimiz gibi oldukça kolay. Örneğin sayıları Türkiye’de yüksek olan konsol oyuncuları, online / çevrimiçi oyun için (PlayStation ve Xbox) her ay 40 TL ve 30 TL rakamlar ödemek durumunda kalıyor.

Ayrıca çok yüksek oyun fiyatları nedeniyle Türkiye’de Game Pass hizmetine de her ay 30 TL ödeyen büyük bir kitle bulunuyor. Bu kitlenin diğerlerine ek harcamalarıyla beraber aylık ödedikleri sabit rakam 460 TL‘ye kadar çıkış yapıyor. Buna iyi PC’ye sahip olmayan kişilerin ayda 120 TL vererek edindiği GeForce NOW hizmeti eklendiği zaman aylık masraf 610 TL‘ye kadar rahatlıkla ulaşıyor.

Türkiye’de ayrıca Exxen, Puhu TV ve Blu TV gibi aylık ödeme ile elde edilebilen başka Netflix rakibi eğlence servisleri de bulunuyor. Netflix’in yanına ya da Netflix’in yerine bunlardan tercih edenler de az değil. Buna ek olarak Formula 1 gibi sporları internet üzerinden takip etmeyen isteyenler de örneğin S Sport Plus servisine aylık 30 TL gibi ödeme yapıyor. Bunların hepsi üst üste geldiği zaman ise bir kişinin aylık internet odaklı masrafı 680 TL‘ye kadar çıkabiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Burada evden çalışan profesyonelleri de unutmamak gerekiyor. Çünkü profesyoneller için de internet temelli bazı ekstra aylık masraflar bulunuyor. Örneğin Adobe firmasının Photoshop gibi yazılımları, uzun süredir Creative Cloud altında aylık abonelik verilerek kullanılabiliyor.

Burada örneğin Photoshop için her ay 52 TL verilmesi gerekiyor. Adobe’nin içerisinde Premiere gibi video düzenleme yazılımlarının yer aldığı tüm paketine erişim ise aylık 187 TL seviyesinde yer alıyor.  Sadece Photoshop kullanan bir kişi, yukarıda saydığımız masraflar ile beraber internet ve internete bağlı diğere servislere aylık 750 TL kadar ödeme yapmak durumda kalıyor. Adobe’nin sunduğu tüm hizmetlere ihtiyaç duyan birisinde ise bu rakam yaklaşık 900 TL‘ye yaklaşıyor.

Güncel aylık internet masrafı yanında bu da ilginizi çekebilir: Xiaomi imzalı robot köpek CyberDog ile tanışın