Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu verilerine göre Türkiye’deki elektrikli araç sayısı 291 bini, şarj soketi sayısı ise 32 bini geride bıraktı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun güncel raporuna göre, 2025 Temmuz ayı itibarıyla Türkiye’deki elektrikli araç sayısı 291.775’e ulaştı. Türkiye’deki elektrikli araç şarj soketleri ise haziran ayı itibarıyla 32.682’ye kadar ulaşmış durumda. Verilere göre Türkiye’de temmuz ayında toplam 18.888 adet AC şarj noktası ve 13.794 adet DC şarj soketiyle hizmet verildi. Şarj soketi sayısında liderlik koltuğunda 4.630’a ulaşan ZES yer alıyor. İkinci sırada Eşarj, üçüncü sırada Togg imzalı Trugo, dördüncü sırada ise Voltrun bulunuyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Şarj konusunda en son Trugo ve Eşarj şarj iş birliği dikkat çekmişti. Güzel görünen gelişme hakkında yapılan resmi açıklama şöyle olmuştu: “Türkiye’nin öncü elektrikli araç şarj istasyonu şirketleri Eşarj ve Trugo, elektrikli araç ekosisteminde bir ilke imza atıyor. Elektrikli araç kullanıcılarının istasyon arama endişelerini ortadan kaldırmak için güçlerini birleştiren Eşarj ve Trugo, ‘roaming’ uygulamasını başlatıyor. Bu uygulama sayesinde elektrikli araç kullanıcıları, tek bir üyelik ile mobil uygulamaları üzerinden ödeme yaparak, istasyonlar arasında marka bağımsız bir deneyim imkanına kavuşacak. Kullanıcılar, iki markadan herhangi birinin uygulamasında ortak kullanım istasyonlarını rahatlıkla görüntüleyebilecek ve özellikle yoğun saatlerde kesintisiz bir şekilde araçlarını şarj etmenin avantajını yaşayacak. İlk aşamada Bursa’daki Eşarj ve Trugo cihazlarında başlayacak olan uygulamanın, ilerleyen dönemde tüm Türkiye’ye yayılması planlanıyor. İş birliğiyle, Türkiye genelinde 3 bini aşkın DC ve 600’ün üzerinde AC soketle geniş bir şarj ağı hizmeti sunularak, kullanıcı deneyimini en üst seviyeye taşımak hedefleniyor.”