reklamı kapat

POPÜLER

Windows 11

Windows 11 için macOS’teki Handoff’a benzer bir altyapı geliyor

Bugün gündeme getirildiği kadarıyla Windows 11 için macOS işletim sistemindeki Handoff’a benzer bir altyapı geliyor.

Apple’ın resmi sitesinde, “Handoff ile bir aygıtta başladığınız bir görevi başka bir aygıtta tamamlayabilirsiniz. Örneğin, bir web sayfasını Mac’inizdeki Safari’de okumaya başlayıp devamını yolda okumak için iPhone’unuza aktarabilirsiniz.” açıklamasını yaptığı altyapının bir benzeri, önümüzdeki dönemde Windows 11 için de sunulacak. Örneğin, Spotify uygulamasını mobil cihazınızda veya tabletinizde açtığınızda, Windows’taki Spotify uygulamasının görev çubuğundaki simgesinde ufak bir rozet görünecek. Aynı hesap üzerinden işleyen bu altyapı sayesinde, mobildeki işlemlerin bir bölümü çıkan rozete basarak hızlı bir şekilde Windows’a aktarılabilecek. Spotify özelinde, mobilde açılan çalma listesi / çalan şarkı otomatik olarak Windows sürümüne aktarılacak. Dün de yapay zeka eylemleri özelliği gündeme gelmişti. Windows 11’in “Dosya Gezgini” içerisine eklenecek yapay zeka eylemlerine (AI actions), sağ tuşa basarak açılan menüden ulaşılabilecek. Bu sayede örneğin seçilen dosya bir fotoğrafsa, fotoğrafın arka planı hızlıca bulanık hâle getirilebilecek, Bing üzerinde görsel arama yapılabilecek veya fotoğraftan obje silinebilecek. Microsoft 365 dosyalarının tek tuşla özetlenebileceği altyapı, zamanla daha fazla özellikle güncellenecek ve farklı dosya türlerinde de kullanılabilecek.

Microsoft, geçtiğimiz günlerde düzenlenen geliştiricilere yönelik Build 2025 etkinliği kapsamında önemli duyurular yaptı. Üretken yapay zeka alanındaki sistemlerin yer aldığı Build 2025 etkinliğinde yapılan ilk duyurulardan biri, Microsoft Edge’in artık PDF’leri entegre olarak 70 farklı dile çevirebiliyor olması oldu. Dün, Azure AI Foundry’nin destek verdiği yapay zeka modelleri arasına Elon Musk’ın şirketi xAI tarafından geliştirilen Grok 3 ve Grok 3 Mini’yi ekleyen Microsoft, “Windows Subsystem for Linux (WSL)” sistemini açık kaynak hâle getirdi. Microsoft bunlara ek olarak Windows’a Model Context Protocol (MCP) desteğini getirdi. Geçtiğimiz yılın sonunda Anthropic tarafından tanıtılan MCP, sektörde ortak bir standart oluşturma odağıyla “yapay zeka uygulamalarının USB-C’si” olarak geçiyor.

Açık kaynaklı bir standart olan MCP sayesinde geliştiriciler, yapay zeka uygulamalarının veya araçlarının diğer uygulamalarla, web hizmetleriyle ve Windows’un bazı bölümleriyle hızlı bir şekilde iletişim kurmasını sağlayabilecek. GitHub’a hataları düzeltme, özellik ekleme ve dokümantasyonu iyileştirme gibi işleri otomatik olarak yapabilen bir yapay zeka kodlama aracı ekleyen Microsoft, geliştiricilerin Edge’de Phi 4 Mini modelini kullanarak farklı yapay zeka özelliklerini web uygulamalarına dahil etmelerine olanak tanıyan API’lar yayımlayacağını da duyurdu.

Şirket ayrıca Windows için Edit isimli açık kaynak bir komut satırı metin düzenleyicisi de tanıttı. Komut satırı yani “Command Line”, bilgisayarla yazılı komutlar aracılığıyla iletişim kurulan bir ortam olarak açıklanıyor. Geliştiricilere/yazılımcılara yönelik Edit uygulamasının önümüzdeki aylarda Windows Insider Programı kapsamında dağıtıma çıkacağı açıklanıyor. Microsoft, Build 2025 geliştirici konferansında NLWeb adlı yeni bir açık kaynak projesini de tanıttı. Yazılım devi bu projenin geliştiricilerin web sitelerini kolayca doğal dil algılayabilen yapay zeka temelli uygulamalara dönüştürmelerine olanak tanıdığını belirtti. Aktarıldığı kadarıyla NLWeb ile sadece birkaç satır kod yazarak herhangi bir site veya uygulamaya ChatGPT düzeyinde arama altyapısı eklenebiliyor.

Windows 11 yanında bu da ilginizi çekebilir: Etkileyici görünen elektrikli motosiklet konsepti: Zero SR-X