reklamı kapat

POPÜLER

yapay güneş

Yapay güneş KSTAR ile yeni bir 100 milyon derece başarısı geldi

Güney Kore’nin yapay güneş olarak anılan KSTAR (Korean Superconducting Tokamak Advanced Research) sisteminden yeni bir başarı geldi.

Temiz enerji kaynağı nükleer füzyon üzerinde çalışmalardan olan KSTAR (Korean Superconducting Tokamak Advanced Research), bizim gündemimize hep kırdığı rekorlar ile geldi. Kurulan altyapı geçtiğimiz yıllarda tam 100 milyon santigrat dereceye çıkmış ve bu sıcaklıkta 20 saniye boyunca çalışmayı başarmıştı. Daha sonra yapılan bir denemede ise 30 saniyeye çıkılarak bir rekor daha kırılmıştı. Yapılan en son açıklamada ise KSTAR’ın 30 saniye boyunca 100 milyon santigrat derecenin üzerindeki yüksek sıcaklıklarda çalışmasına olanak tanıyan yeni tungsten yönlendiriciler kurulduğu duyurulmuştu. Bu işlemi sorunsuz ve eskiye nazaran daha stabil olarak gerçekleştirerek önemli bir başarı daha elde eden araştırmacılar, 2026 yılına kadar nükleer füzyon reaktörünü 100 milyon derecede 300 saniye çalıştırmayı hedefliyor, ulaşılan son rekor ise bugün öğrendiğimiz kadarıyla 48 saniye oluyor. Evet sistem kısa süre önce 100 milyon derecede 48 saniye boyunca aktif kaldı ve burada herhangi bir sorun yaşanmadı. İlk bakışta 48 saniye çalışma süresi çok az gelebilir ancak KSTAR’ın 2019’da maksimum 8 saniye çalışabildiği tekrardan hatırlamak gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Nükleer füzyondan gelen temiz ve sınırsız enerji üzerinde Çin ise EAST adı verilen sistemiyle faaliyet gösteriyor. Ülkenin yapay güneş olarak adlandırdığı bu füzyon reaktörü, geçtiğimiz senelerde yapılan bir denemede 100 milyon derece sıcaklığa ulaşmıştı. Gerçek Güneş’in merkez sıcaklığından tam altı kat daha yüksek ısıya ulaşan EAST, 0 zaman açıklandığı kadarıyla daha önceki denemeleri de ikiye katladı. Yapılan son denemede 10 MW seviyesinde ısıtma gücü elde eden yapay güneş, 2006 yılında faaliyete geçmişti. Radyoaktif atık içermeyen ve sera gazı emisyonu sorunu yaratmayan bu sistem, büyük ve uzun vadeli enerji üretimi için çok büyük önem arz ediyor.

Yapay güneş yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu