Yazarlar, OpenAI’a üretken yapay zeka ChatGPT merkezli olarak bir telif davaları açtı. Süreçte Sarah Silverman da bulunuyor.
OpenAI tarafından geliştirilen üretken yapay zekâ temelli sohbet botu ChatGPT, “GPT” adı verilen bir dil modeli ile eğitiliyor ve bu dil modeli için çok sayıda yerden bilgi alınıyor. Bu konumların nereleri olduğu tam olarak bilinmiyor ancak açılan yeni davalara göre veriler arasında “torrent” üzerinden elde edilen bilgiler dahi yer alıyor. Bu davaların arkasında ünlü komedyen ve yazar Sarah Silverman‘ın yanı sıra yazarlar Christopher Golden ve Richard Kadrey yer alıyor. Üç isim hem ChatGPT üzerinden OpenAI‘ı hem de “LLaMA” büyük dil modeli üzerinden Meta‘yı telif hakkı ihlali üzerinden dava ediyor. OpenAI özelinde açılan davanın temelinde, ChatGPT’nin komut verildiği zaman yazarların kitaplarını özetlemesi yer alıyor. Yazarlar bunun telif haklarını ihlal ettiğini belirtiyor. Meta’ya karşı açılan ayrı bir davada ise, yazarların kitaplarının LLaMA dil modelinin eğitiminde kullanılan veri setlerinde erişilebilir olduğu aktarılıyor. Her iki dava kapsamında da yazarlar, telif hakkıyla korunan kitaplarının şirketlerin yapay zeka modelleri için “eğitim materyali olarak kullanılmasına izin vermediklerini“ söylüyor, üç isim süreç kapsamında yasal tazminatlar, kâr iadesi ve daha fazlasını istiyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ChatGPT kısa süre önce de yalan bilgiler vermesiyle dava edilmişti. Hatırlamak adına üretken yapay zeka Georgia’da yaşayan bir radyo sunucusu olan Mark Waltes hakkında çok yanlış / sahte bilgiler üretti. Sohbet botu, Walters’ı kar amacı gütmeyen bir kuruluşu dolandırmak ve zimmetine para geçirmekle suçladı ancak ortada böyle bir durum yoktu. Sistem aktarıldığı kadarıyla bu sahte bilgileri Fred Riehl adlı bir gazeteciden gelen talebe yanıt olarak oluşturdu. Bunu öğrenen Mark Waltes, OpenAI firmasını dava etti ve bunun OpenAI’a karşı açılan ilk iftira / karalama davası olduğu aktarıldı. Sohbet botlarının yanlış ve yalan bilgiler üretmesi konusunda endişesini dile getiren çok sayıda yapay zeka uzmanı bulunuyor, bu konuda geliştirici firmaların mutlaka çok özel ve itinalı adımlar atması gerekiyor. Günümüzün internet dünyasında kimse hiçbir şeyi tam olarak sorgulamadığı için, bir sohbet botunun cevabı nedeniyle oluşturması yıllar süren itibarlar dakikalar içerisinde yerle bir edilebilir. Bu konuda OpenAI’ın ChatGPT kullanan kişilere yönelik açıklaması ise sadece şöyle: “Sistem zaman zaman yanlış bilgiler üretebilir…”