1000 beygir güç, 643 km menzil! Elektrikli otomobilin yeni tanımı: Lucid Air
Lucid, ilk elektrikli otomobiliyle sınıf standartlarını değiştirmeye hazırlanıyor.
Atieva olan ismini Lucid Motors olarak değiştiren şirketin ayak seslerini ilk olarak elektrikli minibüsü Etna ile duymuştuk. Dünyanın en büyük otomobil üreticilerine kafa tutan Lucid’i, faaliyetlerine başladığı günden beri Tesla’ya en büyük problem yaratacak üretici olarak görülüyordu. Geçtiğimiz süreçte Lucid’in ilk modeliyle alakalı yaklaşık 643 km‘lik bir menzil değerine sahip olacağını sizlerle paylaşmıştık. Lucid, elektrikli otomobiller için en önemli rakamlardan birisi olan menzil değeriyle dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. Markanın önündeki diğer önemli adım ise tasarımdı ve artık tüm detaylarıyla markanın ilk otomobili Air karşımızda.
Motor
Otomobil incelemelerimizde genelde “tasarım” başlığı üzerinden değerlendirmeye başlarız lakin Lucid önümüzde bu kadar istisna model çıkartmışken biz de onlara özel olarak bir öncelik yapabiliriz. Lucid’in ilk elektrikli otomobili Air’da biri önde biri arkada olmak üzere iki adet elektrik motoru bulunuyor. Tıpkı geçtiğimiz süreçte sizlerle paylaştığımız gibi herhangi bir süprizle karşılaşmadığımızı ve aracın 100 kWh ve 130 kWh‘lık batarya seçenekleriyle sunulacağının bilgisini tekrarlayabiliriz. 0‘dan 100‘e 2,5 saniye civarında erişebilen otomobilin belkide en etkileyici değeri beygir gücünde. İlk bakışta bir aileyi pikniğe götürmek için fazlasıyla uygun bir sedan gibi gözüken Lucid Air, iki elektrik motoruyla birlikte toplamda 1.000 beygir güce sahip. “Eee, bu neredeyse hiper otomobil olmuş!” dediğinizi duyar gibiyiz ve hiç şüphe yok ki bu değerleriyle Lucid Air, milyon dolar karşılığı satın alınabilen hiper otomobillerin gücünü kullanıcısına sunuyor. Şarj süresinin henüz belli olmadığı Air’de hızlı şarj özelliğinin olduğunu da belirtelim.
Tasarım
Lucid tasarım ekibinin etkileyici bir iş çıkardığını söyleyebiliriz. Ön tarafta robotik bir gözü andıran çizgi formunda LED ışıklandırmalar ve tampon tasarımı göze hoş gelen bütünlüğü sağlayabiliyor. Ön tarafta dikkatimizi çeken ve belkide Air’in performanslı bir sedan olduğunu bize en bariz gösteren geniş tasarımlı kaput oluyor. Hafızamızı biraz zorladığımızda Air’in ön tasarımının 2017 Chevrolet Camaro ile benzerlik gösterdiğini de söyleyebiliriz. Arka tarafta da aracın tüm hatlarındaki tatminkarlığın tek parça LED ışıklandırmalar ile devam ettiğini görüyoruz.
Air’in içerisinde girdiğimizde fiziki tuşlardan arınmış teknolojik bir kokpit karşımıza çıkıyor. Tesla’da olduğu gibi merkezde büyük bir tablet ekrana yer veren Lucid, sürücü ekranı konusunda da fazlasıyla cömert bir tutum sergilemiş. Lucid’in otonom sürüş teknolojisinin de Air dahilinde sunulduğunun altını muhakkak çizmemiz gereken detaylar arasında.
Lucid Air’in içerisindeki belkide en radikal farklılık arka tarafta. Tıpkı ön tarafta olduğu gibi arka yolcu koltuklarını da bir konsolla ayıran Lucid ekibi, arka tarafta oturan yolcular için de ekranları koymayı unutmamış. Tüm bu donanımlarla birlikte her otomobilde olduğu gibi araç içerisine bambaşka bir hava katan panoramik cam tavan güzelliğe güzellik katıyor. Lucid, Air’in en donanımlı versiyonun satış fiyatının 160.000 dolar civarında olduğunun bilgisini verirken ilk 250 otomobilin şimdiden satıldığını açıkladı. Bundan sonraki süreçte ön sipariş vermek isteyen kullanıcılarınsa 25.000 dolarlık ön ödemeyi yapması gerekecek. Lucid Air, Ocak ayı içerisinde düzenlenecek CES 2017 kapsamında ilk kez kullanıcıların karşısına çıkacak.