reklamı kapat

POPÜLER

2014 Dünya Kupası’nın başlama vuruşu zihin kontrollü robotik iskeletle yapılacak [Video]

Haziran ayı geldiğinde, tüm gözlerin kilitleneceği ve tamamlanana kadar tüm işlerin ona göre planlanacağı Brezilya 2014 Dünya Kupası‘nın başlama vuruşunu paraplejik engelli (belden aşağısı tutmayan) bir Brezilyalı, özel olarak hazırlanan robotik iskelet sayesinde gerçekleştirecek.

Özel bir kask sayesinde zihin ile kontrol edilebilen robotik iskelet, Kuyez Carolina’daki  Duke Universitesi nöromühendisi Miguel Nicolelis tarafından geliştiriliyor. Nicolelis, robotik iskeletin hareketlerinin oldukça yumuşak olduğunu, robottan ziyade tam olarak insan gibi hareket ettiğini belirtiyor. Kaskta yer alan elektrokardiyografik sensörler hareket sinyallerini toplayarak iskelete aktarıyor. Son test aşamasında olan iskeleti şu anda 9 paraplejik kadın ve erkek gerekli ayarların yapılabilmesi için kullanıyor.

Eğer her şey beklendiği gibi giderse, 12 Haziran’daki başlama vuruşunu bu iskeleti kullanan bir paraplejik engelli gerçekleştirecek. Projenin esas amacı ise engellilerin tekerlekli sandalyeye alternatif daha insancıl bir sistem ile hayatlarına devam edebilmesini sağlamak olarak belirtiliyor. Projenin tüm aşamaları kurulan Facebook sayfasından da takip edilebiliyor.

VİDEO