reklamı kapat

POPÜLER

Yeni iPad’in pil ömrü kafalarda soru işaretleri oluşturuyor

Apple’ın, geçen hafta yeni iPad‘i tanıttığı etkinliğinde cihazla ilgili tüm teknik özellikleri sıralayan Phil Schiller, batarya ile ilgili detaylı bir bilgi vermedi. Çoğu kişinin dikkatinden de kaçtı belki ancak 2084×1536 piksellik Retina ekran, dört çekirdekli grafik işlemci ve 4G (LTE) bağlantısı, iPad’in güç tüketiminin daha fazla olacağı anlamına geliyor. Sunumda ise Schiller, yeni iPad’in pil ömrünün iPad 2’ninki kadar, yani 10 saat olacağını belirtmişti.

Yalnızca 4G kullanımında pil ömrünün 9 saate düştüğü belirtilen yeni iPad’in geçen yıl satışa sunulan iPad 2 ile aynı seviyede pil ömrü sunması insanların kafalarında soru işaretleri oluşturdu. iPad 2’de bulunan 25 watt pile göre kapasitesi yüzde 70 daha fazla olan 42,5 watt’lık şarj edilebilir lityum-polimer pilin, cihazın neredeyse tüm yüzey alanını kaplıyor olması gerekiyor. Son günlerdeki iddialar bu yönde. Yani eğer iPad 2’nin 10 saatlik pil ömrü yeni iPad’de de korunduysa, 4G (LTE), yeni Retina ekran ve dört çekirdekli yeni grafik işlemci (ki A5X işlemcinin çift RAM’e sahip olduğu söylentileri de ortalıkta dolaşıyor) için güç üretecek olan bataryanın fiziksel olarak daha büyük olması gerektiği görüşü mevcut. Bu iddiaya destek olarak da iPad 2’nin 8,8 mm’lik inceliğine karşın yeni iPad’in 9,4 mm inceliğe sahip oluşu gösteriliyor. Aradaki 0,6 mm’lik fark, bataryanın boyutundan kaynaklanıyor olabilir.

Kafalarda soru işareti oluşturan bir başka konu ise boyut olarak daha büyük ve kapasite olarak yüzde 70 daha güçlü olduğu söylenen yeni iPad’in bataryasının şarj olma süresinin artıp artmadığı. Acaba yeni nesil iPad’lerimizin şarj olmasını da yüzde 70 daha uzun süre mi bekleyeceğiz?