reklamı kapat

POPÜLER

Orta Çağ

Kesilen koluna bıçak iliştiren Orta Çağlı adamın ilginç öyküsü

İtalyan antropologların kaydettiği ilginç bir olay, Orta Çağ zamanında yaşayan bir adamın bıçağın uç kısmını kesilmiş kolunun yerine kullanarak hayatını devam ettirdiğini ortaya koyuyor.

Kuzey İtalya’daki Veneto’da bulunan Longobard isimli ölü kentten 1996’da çıkarılan 160’tan fazla mezarla birlikte ilginç bir keşfe imza atıldı. Keşifle ortaya çıkan ve endisine T US 380 ismi verilen erişkin adamın 6. ve 8. yüzyıllar arasında yaşadığı belirtiliyor. Asıl şaşırtıcı detaysa sdamın kesilmiş koluyla uzun zaman boyunca hayatını sürdürmüş olması.

Antropolojik Bilimler Günlüğü’nde yayımlanan ve Roma Üniversitesi’nden Ileana Micarelli tarafından yürütülen güncellenmiş araştırmaya göre adamın, bıçağın kütük kısmını toka ve deri bantlarla kesik koluna bağladığı biliniyor. Adamın kolunu bir savaşta kaybettiği ya da tıbbi bir müdahale için kestirtmek zorunda kaldığı açıklansa da bir suçtan aldığı ceza sonucunun da bu olayda etkili olabileceği belirtildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İlaçsız iyileşen kol araştırmacıları şaşırtıyor

T US 380’in aldığı yara sonrası hayatına devam edebilmesi ise olayın ilginçliğini artırıyor. Sterilizasyon teknikleri ve antibiyotiklerin tanıtılmasından çok önce yaşanan bu olayda yaranın sorunsuzca iyileşmesi Micarelli ve meslektaşları tarafından şaşkınlıkla anlatılıyor. Ekip, olayın yaşandığı çevrenin ve yaraya uygulanan iyi bakımın bunda önemli etkisinin olduğunu vurguluyor. Kesme prosedürünü uygulayan kişi veya kişilere ek olarak Longobard doktorlarının kan kaybını kontrol altına almada epey bir bilgi sahibi olduğu da açıklanan önemli noktalar arasında.

Adamım bıçağı ne için kullanmak istediği net olmamakla birlikte dış görünüşünü güçlendirme isteği, korunma arzusu ve günlük aktiviteleri daha rahat bir şekilde gerçekleştirme amacı, sayılan olasıklar arasında. T US 380’nin protezi koluna dişleriyle yerleştirmiş olabileceği de yapılan araştırmalar sonucu gün yüzüne çıkan bir başka gerçek. Yapılan bir takım kazı çalışmaları sonrası karşılaşılan diğer örneklere kıyasla bıçak iliştirilmiş kolu göğsünün üstünde bulunan adamın yarasının sağlıklı bir şekilde iyileşmesi ise araştırmayı güncelleyenler tarafından Longobard insanının sağlığını kaybetmiş kişilere karşı gösterdiği hassasiyetin somut bir kanıtı olarak nitelendiriliyor.