reklamı kapat

POPÜLER

Przemysław "Psyho" Dębiak, Dünya Kodlama Şampiyonası'nda OpenAI'ın özel yapay zeka sistemini yenmeyi başardı

Przemysław “Psyho” Dębiak, prestijli kodlama yarışmasında OpenAI’ın özel yapay zeka sistemini yenmeyi başardı

Przemysław “Psyho” Dębiak, prestijli kodlama yarışmasında ChatGPT’yi geliştiren OpenAI’ın özel yapay zeka sistemini yenmeyi başardı.

Polonyalı yazılımcı Przemysław “Psyho” Dębiak (sağdaki), Tokyo’da düzenlenen 2025 AtCoder World Tour Finals (AWTF) adlı kodlama yarışmasının “İnsan vs Yapay Zeka” bölümünde, OpenAI tarafından geliştirilen özel yapay zeka modelini (OpenAIAHC) yenerek önemli bir başarı elde etti. İlk kez bir yapay zeka modeline yer verilen üç günlük yarışma boyunca yalnızca 10 saat uyuduğunu belirten Psyho, başarıya ilişkin X üzerinden yaptığı açıklamada “İnsanlık şimdilik galip geldi!” dedi. OpenAI CEO’su Sam Altman’ın “Harika iş Psyho!” diyerek tebrik ettiği bu başarı, insan yaratıcılığı ve sezgi gücünün belli durumlarda güçlü yapay zeka sistemlerine karşı hâlâ avantaj sağlayabildiğini ortaya koyuyor. Yarışmayı düzenleyen Yoichi Iwata, yapay zekânın optimizasyonda çok iyi olduğunu, ancak insan yaratıcılığı karşısında eksik kaldığını vurguluyor.

OpenAI dün X üzerinden yaptığı paylaşımda, akıl yürütme yeteneğine sahip yeni yapay zekâ modellerinin 2025 Uluslararası Matematik Olimpiyatı’nda (IMO) altın madalya düzeyinde performans sergilediğini duyurmuştu. Dünyanın en seçkin matematik yarışmalarından biri olan IMO, şirketin açıklamasına göre yalnızca ileri düzey matematik bilgisi değil, aynı zamanda insan seviyesinde akıl yürütme yeteneği gerektiriyor. Bu konuda, “Yarışmadan altın madalya kazanmak çok zor. Katılanların yalnızca yaklaşık yüzde 9’u bu başarıyı elde edebiliyor. Sorular sadece bilgiyi değil, derin ve çok yönlü düşünmeyi gerektiriyor.” diyen ve bu başarıya ulaşmanın yıllar süren çalışmaların bir sonucu olduğunu belirten OpenAI, IMO’da kullanılan yapay zekâ modelinin henüz genel kullanıma sunulmayacağını belirtiyor. Yaptığı açıklamada, “GPT-5’i çok yakında yayımlayacağız; ancak IMO’da kullandığımız model, henüz genel kullanıma hazır olmayan özel bir deneysel seçenek. Bu modeli eğitmek için kullandığımız bazı yeni teknikler gelecekteki modellerde yer alacak ama bu kadar güçlü bir modeli kısa vadede yayımlamayı düşünmüyoruz.” ifadelerini kullanan OpenAI, ağustos ayında geleceği düşünülen GPT-5 ile ciddi bir atılım yapılacağını belirtiyor ancak beklentiyi aşırı yükseltmek istemiyor.

Przemysław “Psyho” Dębiak yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu