reklamı kapat

POPÜLER

İthal otomobillere yönelik yeni vergi düzenlemesi yapıldı

İthal otomobillere yönelik yeni vergi düzenlemesi yapıldı

 - Güncelleme: 22 Eylül 2025 11:23

Dün gece sürpriz bir adım atılarak ithal otomobillere yönelik yeni vergi düzenlemesi gerçekleştirildi. ABD’ye yönelik vergi yükü azaltıldı.

Yapılan düzenleme hakkında otomobil gazetecisi Emre Özpeynirci şunları aktardı: “Hükümet otomobil satışlarında ithalatın payını azaltmak ve yerli üretimi teşvik etmek amacıyla yeni bir ek vergi sistemi oluşturmuş. Bu düzenleme, Serbest Ticaret Anlaşması (STA) veya Gümrük Birliği’ne dahil olmayan ülkelerden yapılan otomobil ithalatını kapsıyor. Türkiye’nin STA ve Gümrük Birliği (GB) dışında kalan ülkelerden ithal edilen içten yanmalı ve hibrit otomobillerine %25, elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobillerine ise %30 ek mali yükümlülük (vergi) getirildi. Bu yeni düzenleme, ABD için özel bir durum yarattı. Daha önce ABD’den ithal edilen araçlara uygulanan %60 ve %70’lik yüksek ek vergiler Cumhurbaşkanı kararıyla kaldırıldı. Böylelikle ABD otomobillerinin vergi yükü, yeni düzenlemedeki %25 ve %30’luk oranlara indirilmiş oldu. Çin’den ithal içten yanmalı otomobillere uygulanan %50 ilave gümrük vergisi de kaldırılıp, yerine %25 ek vergi gelmiş. GB ve STA ülkeleri hariç elektrikli otomobiller için zaten var olan ve ithalatı zorlaştıran kendine ait 20 servis istasyonu açma zorunluluğu gibi kurallar düşünüldüğünde, yeni ek vergilerin bu segmentteki ithalatı çok fazla etkilemeyeceği görülüyor (Zaten yapılamıyor).”

Özpeynirci ek olarak şunları söyledi: “Bu arada Türkiye’nin otomobil ithalatının yaklaşık %80’i Gümrük Birliği ülkelerinden (başta Almanya, Fransa, İspanya) ve bir kısmı da Serbest Ticaret Anlaşması (STA) olan ülkelerden (Güney Kore) yapılıyor. Bu durum, son getirilen ek vergilerin pazarın büyük çoğunluğunu doğrudan etkilemediği anlamına geliyor. Yani, yeni vergiler pazarın %80-85’ini değil, geri kalan kısmını hedef alıyor. Ama Türkiye’de yatırım yapılması halinde bu ek vergilerden muaf olunacağı da dip not olarak eklenmiş. Ya yatırım ya yatırım yani…”

Gelişme hakkında otomobil gazetecisi Taylan Özgür Dil’in paylaşımı ise şöyle oldu: “Otomotivde yeni gümrük vergileri en özet haliyle: AB ve STA ülkeleri dışında kalan tüm ülkeler için ilave gümrük vergilerini standartlaştırıyor: Elektrikli + PHEV  %10 + %30 Benzin/Dizel/Hibrit  %10 + %25  Yatırım teşviki almayan üreticilerin 2023 ve 2024’teki düzenlemelerle AB ve STA dışı ülkelerden elektrikli ve PHEV ithalatı zorlaştırıldı. Yani yukardaki vergi değişiklikleri elektrikli ve PHEV ithalatını -yatırım yapılmadıkça- mümkün kılmıyor.  Düzenleme ABD, Çin’den araç ithalatında “standart” kararından dolayı PHEV ve elektrikli harici indirim anlamına gelirken; maalesef Japon üreticiler için fiyat artışları getiriyor.” Taylan Özgür Dil ayrıca şunları söyledi: “Güle Güle Japon Otomobilleri. Güncellenen ilave gümrük vergilerinden en çok etkilenenler şüphesiz Japon markalar oldu. Tayland’da üretilen Civic de yeni düzenlemeden etkilendi. Önümüzdeki dönemde bu modellerde fiyat artışları göreceğiz: Honda Civic, Honda Jazz, Honda HR-V, Honda CR-V, Toyota Corolla Cross, Toyota RAV4, Toyota Land Cruiser Prado, Lexus LBX, Lexus NX, Lexus RX ve Lexus LM.”

Yapılan düzenleme hakkında Ticaret Bakanlığı’nın resmi açıklaması şöyle oldu:

Ticaret Bakanlığı dün gece ek olarak şunları söyledi:

İthal otomobillere yönelik yeni vergi düzenlemesi yanında bu da ilginizi çekebilir: Etkileyici görünen elektrikli motosiklet konsepti: Zero SR-X