reklamı kapat

POPÜLER

Ağaç liflerini çelikten daha güçlü hale getiren yöntem geliştirildi

Stockholm’deki KTH Kraliyet Teknoloji Enstitüsü‘nde çalışma yürüten bir grup araştırmacı, ağaçtan elde edilen selülozu çelikten daha güçlü hale getiren bir yöntem geliştirdi. Dünyada ilk defa geliştirilen bu yöntemle; plastik, fiberglas ve metal gibi doğada çözünmeyen malzemelerin yerine doğada çözünebilen selüloz liflerini kullanmak mümkün olacak. Üstelik bu malzemenin üretimi için sadece su, selüloz ve sofra tuzu gerekiyor.

Bu yeni malzemeyi üretmek için, ekip selüloz liflerini bileşenlerine, yani fibrillere ayırmış. Daha sonra bu fibriller, çelikten güçlü bir yapı meydana getirecek şekilde yeniden örülmüş ve kesintisiz bir lif bütünü, yani filament elde edilmiş. Selülozun fibrillere ayrılıp güçlendirici maddelerle tekrar örülmesini kapsayan çalışmalar daha önce yapılmış olsa da, Stockholmlü ekibin geliştirdiği filament alanında bir ilk ve bir dönüm noktası.

selüloz

Bu teknikle çelik kadar güçlü lifler elde edilebildiği gibi dokuma sıklığı da artırılabiliyor. Böylece bu malzemeyi örneğin tekstil sektöründe pamuk yerine kullanmak veya fiberglastaki cam filamentlerin yerine kullanarak tekne ve araç üretmek mümkün olabilir. Üstelik ağaçtan elde edilen selülozun, tıpkı ağaçlar gibi doğada çözünebildiğini de tekrar hatırlatalım.

Sonuçları bilim dergisi Nature Communications‘ta yayınlanan araştırmanın ardından, ekibin şimdi çözmesi gereken sorun bu malzemenin seri üretime nasıl geçirileceği.

Geliştirilen teknik doğa dostu gibi görünmekle birlikte, selüloza aşırı talep oluşması durumunda daha fazla ağacın kesilmesi gerekeceğiniz de not etmiş olalım.