reklamı kapat

POPÜLER

sigara izmariti

Sigara izmaritine dair şaşırtan araştırma: Bitkiler de zarar görüyor!

 - Güncelleme: 24 Temmuz 2019 19:29

Sigara izmariti atıkları dünyadaki en yaygın çöpler olarak biliniyor. Bununla beraber toprağa ve bitkilere de en çok zarar veren atıklar olarak adlandırılıyor.

Dünyamız gitgide çöpler ile kirleniyor. Gezegendeki en yaygın çöpler olarak bilinen sigara izmaritleri büyük ancak çoğu zaman gözardı edilen bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Sigara izmaritleri çoğunlukla selüloz asetat denilen bileşenden oluşuyor ve sigara filtrelerinin ayrışması 18 aydan 10 yıla kadar sürebiliyor. Konu hakkında yapılan yeni bir araştırma Ekotoksikoloji ve Çevre Güvenliği dergisinde yayınlandı. Anglia Ruskin Üniversitesi’nde yapılan yeni çalışmalar, sigara izmaritlerinin bitkilerimize zarar verdiğini ortaya koyuyor.

Sigara izmariti bitki köklerinde değişime neden oluyor

Araştırma ekibinde yer alan Dr.Dannielle Green bu araştırmanın literatürde bir ilk olduğunu söylüyor. Araştırmaya göre, bahçelerde ve park alanlarında yetişen bitkilerin çimlenme ve tomurcuklanma dönemleri incelendi. Araştırma sonucunda izmaritlere maruz kalan bitkilerin, çimlenme ve tomurcuklanma durumlarında yüzde 28 oranında olumsuz etkilendiği sonucuna ulaşılırken, kök büyümesinin yüzde 58 oranında düştüğü sonucu ortaya çıktı.

Her yıl yaklaşık 4.5 trilyon sigara izmaritinin toprağa karıştığı düşünülüyor. Bu rakamlar ise dünyanın en büyük kirlilikleri arasında yer alan plastik kirliliğine benzer bir etki yaratıyor demek. Araştırmanın baş yazarları arasında yer alan Green, insanların sigaranın izmaritinin doğada kolay çözüldüğünü düşündüğünü ve etkileri konusunda bilgilerinin olmadığını söylüyor. Konu hakkında vatandaşların daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğini söyleyen Green, sigara izmaritlerinin çavdar ve beyaz yonca bitkilerinin gelişimlerini olumsuz etkilediğine ulaştıklarının altını çiziyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sigara izmariti hakkında insanlar bilinçlendirilmeli

Peki neden sigara izmariti kirliliği bu kadar yaygın? Çalışmanın yazarları, insanların sigara izmaritlerinin tehlikelerinden habersiz olduklarını düşünüyor. Sigara içenlerin sigara izmaritlerinin hızlı bir şekilde biyolojik olarak parçalandığını ve bu nedenle onları gerçekten çöp olarak kabul etmediği sonucuna ulaşıldı. Gerçekte, filtre, onlarca yıl olmasa da birkaç yıl doğada çözünmeden kalıyor. Bir çeşit biyoplastikten üretilen sigaraların izmaritleri de bu durumda kolayca doğada çözülmüyor.

İlginizi çekebilir

Doğaya Karşı Mücadele (You vs. Wild) fragmanı