reklamı kapat

POPÜLER

Akıllı televizyon rehberi

 - Güncelleme: 04 Ocak 2012 10:52

Teknoloji artık o kadar hızlı ilerliyor ki şaşırmaya fırsat bulamadan kullanıp benimsiyoruz ve daha iyisini, daha yenisini bekliyoruz. Neredeyse hepimizin evinde bulunan ve tüm dünyadaki en yaygın teknolojik cihazların başında gelen televizyonlar da bu sürecin en iyi örneklerinden. Özellikle geniş ekranlı LCD, LED ve plazma televizyonların hayatımıza girmesiyle hızlanan gelişim süreci, televizyonları yalnızca televizyon yayınlarını takip etmemize yarayan cihazlar olmaktan çıkardı. Öyle ki artık televizyonlarımızla tüm video ve müzik arşivimizi oynatabilmenin yanı sıra internette gezebiliyoruz, yüklediğimiz uygulamalarla sosyal medyayı kullanıyor, görüntülü sohbet yapabiliyoruz. Bu saydıklarımızın kontrolünü de uzaktan kumandalar yerine akıllı telefonlarımızdan ve tabletlerimizden yapabiliyoruz. Üstelik daha yolun çok başındayız. Halihazırda akıllı televizyonların pazar payı yüzde 20’lerde, ancak 2015’te bu payın yüzde 65-70’lere çıkması ve yıllık satışlarının 140 milyonu geçmesi bekleniyor. Özetle, bundan 2-3 yıl sonra bu dosyada yazdığımız birçok özellik ve fonksiyonun artık eskimiş standartlar haline geldiğini göreceğiz. Tabii ki birçok yenilik de zaman içinde televizyonlara girecek. İçinde olduğumuz dönemde televizyon satın almaya niyetliyseniz ve bütçeniz de elveriyorsa tercihinizi klasik geniş ekran televizyonlar yerine akıllı televizyon olarak tabir edilenlerden yana kullanmanızı öneriyoruz. Alacağınız iyi bir televizyon, internet üzerinden yapılabilen güncellemelerle çok uzun yıllar sorunsuz ve keyifli bir kullanım vadediyor. Doğru seçim yapabilmek için de bilgi sahibi olmak şart.

ALIRKEN DİKKAT
Akıllı televizyon tercihi yaparken de dikkat etmeniz gereken şeyler var elbette. Bunların birçoğu kişisel tercihlere göre önemli veya önemsiz olarak kabul edilebilir ama dosyamıza giriş yapmadan önce bunlara kısaca değinmekte yarar var.

İNTERNET BAĞLANTISI
Akıllı televizyonların olmazsa olmaz diyebileceğimiz en temel özelliği internet bağlantısı. Marka ve modele göre değişiklikler söz konusu ama kendine akıllı diyen tüm televizyonlarda en azından bir Ethernet girişi mevcut. Bu giriş haricinde ufak boyutlu USB Wi-Fi adaptörü olan veya dahili Wi-Fi bağlantısına sahip seçenekler de var. Televizyonun bulunduğu yer, bu noktada tercihe etki eden en önemli şey.

HARİCİ MEDYA VE FORMAT DESTEĞİ
USB bellekler ve SD kartlar gibi harici medyalar üzerinden oynatılan format desteği de bir diğer önemli konu. Neredeyse tüm markalar popüler ses ve görüntü formatların tümünü destekliyor. Burada fark yaratan ikinci konu dil ve altyazı desteği oluyor. Bazı modeller altyazı göstermenin yanı sıra altyazının boyutunu, konumunu hatta senkronunu bile ayarlamanıza olanak veriyor. Şayet elinizdeki içeriği USB’ye atıp televizyondan izlemek gibi bir niyetiniz varsa bu konu oldukça önemli.

İNTERNET TARAYICI
“İnternete girmek için de televizyonumu kullanayım” diyorsanız üzerinde internet tarayıcısı bulunan bir model bakmanız gerekli. Kimi televizyonların internet tarayıcısında reklam engelleyici bile bulunuyor. İş artık o noktalara varmış durumda anlayacağınız. Adobe Flash desteği de eksiksiz bir internet konforu için aranan özelliklerden.

UYGULAMALAR VE UYGULAMA MAĞAZALARI
Akıllı televizyonların tümünün kendilerine özel kullanıcı arayüzleri ve uygulama içerikleri bulunuyor. Bunlar arasında da yine kişisel tercihlerinize göre seçim yapmanız yararınıza olacaktır. Zengin uygulama mağazalarından her gün sıkça ziyaret ettiğimiz web sitelerinin ve servislerin uygulamaları indirilebiliyor.

SOSYAL MEDYA
Twitter ve Facebook o denli hayatımızın içinde ki her yerde bir akış görmek istiyoruz. Televizyon üreticileri de bu yoğun ilginin farkında ve televizyonlarında sosyal servislere erişim sunuyor. Bazı televizyonlar, televizyon yayınlarının yanında Twitter ve Facebook akışlarınızı bile gösteriyor.

ANDROID VE iOS UYGULAMALARI
Uzaktan kumanda yerine elinizden düşürmediğiniz akıllı telefon ve tabletlerinizle televizyonunuzu yönetmek istiyorsanız televizyonlara özel uygulamaları kullanmanız gerekli. Bu uygulamalar, uzaktan kumandaların yapabildiği her şeyin yanı sıra dokunmatik ekranların sunduğu avantajla farklı işlevleri de yerine getirebiliyor. Bu uygulamaları kullanmanın oldukça zevkli oluğunu da söyleyelim.

DİĞER ÖNEMLİ NOKTALAR
DLNA, USB sabit disklere televizyon yayınlarını kaydedebilme, Skype üzerinden görüntülü görüşme yapabilmek için haricen kamera takabilme ve USB klavye kullanabilme de dikkat etmeniz gereken şeylerden. Son olarak bir de uyarı yapalım: Satın aldığınız akıllı televizyonun kurulumundan sonra ilk iş internet bağlantısını sağlayıp televizyonun yazılım güncellemelerini yapın. Akıllı televizyonların fabrikadan çıkışından evinize gelişine kadar geçen sürede uygulama sayısını artıran ve çeşitli hataları düzelten birçok güncelleme gelmiş olabiliyor. Bu nedenle güncellemeler çok önemli.

ÜRÜN LİSTESİ ve KARŞILAŞTIRMA
Samsung UE46D8000
Philips 46PFL6606
LG 42LW5500
Panasonic TX-P50VT30E
Sony KDL-40EX721
Toshiba 42SL833
Vestel Smart TV 42PF7017
Karşılaştırma Tablosu