İnternet devi Google, Android 14 üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Bugün spesifik olarak koyu arayüz gündemde.
2024 yılındayız ancak halen bazı uygulamalarda “koyu arayüz modu” ya da “dark mode” sunulmuyor. İşte tam olarak bunun için bir adım atmak istediği ortaya çıkan Google, Mishaal Rahman tarafından bulunduğu kadarıyla yakında koyu arayüz modunu her uygulamaya getirecek bir ayar seçeneği sunacak. Bu ayar seçeneği açıldığı zaman uygulama renkleri işletim sistemi tarafından tersine çevrilecek, böylelikle geliştirici koymamışsa bile uygulaması koyu arayüze geçirilecek. Bu elbette tam olarak ideal bir deneyim sunmayacak çünkü renkler tercih çevrildiği zaman birçok görsel sıkıntı olabiliyor. Ancak yine de gece ekrana bakmayı zorlaştıran beyaz alanların siyah hale getirilmesi birçok kullanıcının fazlasıyla hoşuna gidecektir. Özelliğin testleri şu an Android 14 QPR2 Beta 3 üzerinde yapılıyor, genel çıkışın da uzakta olmadığı düşünülüyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Android tarafında bundan önce ChatGPT odaklı bir keşif ses getirmişti. OpenAI tarafından geliştirilen gelişmiş üretken yapay zekâ ChatGPT, yakında eğer istenirse Android telefonlardaki Google Asistan‘ın yerini alabilecek. Yine Mishaal Rahman tarafından bulunduğu kadarıyla birçok Android telefon sahibini memnun edecek bir altyapı geliştiriliyor. Şu an Android telefonlarda ChatGPT erişimi web sürümü ya da resmi uygulama üzerinden sürdürülüyor. Yeni keşifler ise ChatGPT’nin yakında Google Asistan‘ın yerini alabileceğini yani Android telefonların yerleşik dijital asistanı olarak seçilebileceğini gösteriyor. Bu altyapı devreye alındığı zaman ChatGPT’ye herhangi bir ekranda yapılacak kaydırma hareketiyle veya sesli komutlar kullanılarak kolayca erişim sağlanabilecek.
Gelişmiş sohbet boyutla etkileşimi çok daha efektif ve hızlı hale getirecek bu sistem, yüksek ihtimalle 2024’ün ilk çeyreği bitmeden kullanıma sunulmuş olacak. Google, geçtiğimiz aylarda yeni Pixel ürünleriyle beraber Android ve iOS için “Assistant with Bard” duyurusunu da gerçekleştirmişti. Kaçıranlar için “Assistant with Bard” ilk aşamada sadece Google tarafından geliştirilen Tensor işlemciye sahip Pixel akıllı telefon modellerinde ve yakında tanıtılacak Samsung Galaxy S24 ailesinde kullanılabilecek. Daha sonra desteğin Pixel 6 üstü modeller ile Galaxy S23 serisine de genişletileceği söyleniyor, birçok Android telefona ise ilk aşamada destek verilmeyecek gibi görünüyor.
Google tarafından yapılan açıklamaya göre “Assistant with Bard”, Türkiye’de de açık olan üretken yapay zeka Google Bard’ın üretkenlik ve muhakeme yeteneklerini, Google Asistan‘ın kişiselleştirilmiş yardım özellikleriyle birleştiriyor. Bir yapay zeka destekli yardımcı ya da yetenekli bir dijital asistan olarak düşünebileceğiniz sistem, “Bu hafta kaçırdığım önemli e-postaları bana göster” gibi bir soruya saniyeler içerisinde detaylı şekilde cevap verebiliyor.
Direkt olarak kişiye özelleştirilen sistem için Google tarafından şu kullanım senaryosu da aktarılıyor: “Örneğin sosyal medyada yayınlamak için yavru köpeğinizin bir fotoğrafını çektiniz. Fotoğrafınızı sisteme aktarın ve ondan sizin için bir sosyal medya paylaşım gönderisi yazmasını isteyin. Sistem görüntüyü görsel bir ipucu olarak kullanacak, bu sayede bağlamı anlayacak ve ihtiyacınız olan şey konusunda size yardımcı olacak.”