reklamı kapat

POPÜLER

Anthropic

Anthropic: “Çin’e canlı ıstakozlar ile yapay zeka çipi sokuluyor”

 - Güncelleme: 02 Mayıs 2025 12:30

Anthropic, Çin’in gelişmiş yapay zeka çiplerini ABD’den temin edebilmek için ilginç kaçakçılık yöntemleri geliştirdiğini ileri sürdü.

Bu gelişme hakkında CNBC’de yer alan haberde, bazı durumlarda çiplerin ‘giyilebilen karın protezi’nin içine gizlenerek ya da canlı ıstakozların bulunduğu kutulara saklanarak Çin’e sokulduğu iddiasına yer verildi. Bu yöntemlerin, yasaklı çiplerin ülkeye girişini sağladığını belirten yapay zeka girişimi Anthropic, ABD hükümetine yönelik daha sıkı ihracat kontrolleri çağrısında bulundu. Anthropic’in dikkat çekici iddialarına, söz konusu çipleri üreten Nvidia şunları söyledi: “Şirketler, büyük ve hassas elektronik cihazların ‘giyilebilir karın protezlerinin içine’ ya da ‘canlı ıstakoz kutularına’ gizlenerek kaçırıldığı yönündeki masallar yerine, inovasyona odaklanmalı. Nvidia, bu tür söylemlerin aslında pazardaki rekabeti sınırlamaya yönelik bir araç olarak kullanıldığını savunuyor. Şirkete göre, daha katı kontroller Amerika’nın küresel çip pazarındaki liderliğini zayıflatabilir. ABD, Çin’in yapay zeka yarışında öne geçmesini engellemek adına Nvidia’nın özel yapay zeka çiplerinin Çin’e satılmasını istemiyor.

Bu arada Çinli şirketler boş durmuyor ve kendi yapay zeka çipleri üzerinde çalışıyor. Örneğin Çin merkezli en büyük teknoloji şirketi Huawei, yapay zeka odaklı Ascend 910D ile Nvidia imzalı H100’ü geçmek istiyor. Yılın başında çok ses getiren DeepSeek R1’e, Huawei Ascend 910C çiplerle güç verildiği ortaya çıkmıştı. R1 adı verilen LLM’ini Nvidia H800 kullanarak eğittiği söylenen Çinli şirket DeepSeek, R1 temelli sohbet botunu işler tutmak adınaysa Huawei Ascend 910C çiplerden yardım alıyor. Ascend 910B ve 910C çiplerden daha fazla satmak adına çalışmalar yaptığı belirtilen şirket, yeni bilgilere göre Nvidia imzalı H100’e rakip olacak Ascend 910D üzerinde de aktif olarak çalışıyor.

Testlerine başlandığı aktarılan yapay zeka odaklı çipin, 2022’de çıkan H100’den daha düşük verime sahip olduğu, ancak yüksek performans sunduğu iddia ediliyor. Huawei, çip üretim makineleri için uzun süredir büyük yatırımlar yapıyor. Şirket ABD ambargosu altında olduğundan alanın lideri ASML’den veya diğer üreticilerden özel çip/işlemci üretim makineleri satın alamıyor.

İnanılmaz hassas ve pahalı olan bu makinelere erişimi olmadığı için de içe dönüyor. Huawei’nin kendi çip makinelerini üretmek adına kurulan AR-GE merkezine milyarlarca dolar yatırım yaptığı belirtiliyor. Nikkei tarafından geçtiğimiz yıl verilen bilgiye göre bu AR-GE merkezi Şanghay yakınlarında inşa ediliyor.

Bu merkez ile ana hedef, ASML, Canon ve Nikon tarafından üretilen makinelerle rekabet edebilecek çip üretim araçları geliştirmek. Daha düşük “nm” seviyesinde üretim için daha gelişmiş makinelere ihtiyacı bulunan Huawei, duyumlara göre bunun için eski ASML çalışanları da dahil olmak üzere çok sayıda tecrübeli personeli bünyesine katıyor.

Anthropic ve Nvidia gelişmesi yanında bu da ilginizi çekebilir: Etkileyici görünen elektrikli motosiklet konsepti: Zero SR-X