Dünyanın en değerli teknoloji şirketlerinden biri olmayı sürdüren Apple, yine büyük gelir elde ettiği son çeyrek sonuçlarını açıkladı.
Resmi açıklamaya göre Apple, son çeyrekte 95,4 milyar dolar gelir üzerinden 24,8 milyar dolar net kâr elde etti. Sürpriz olmayacağı üzere, şirket son çeyrekte en çok geliri yine iPhone satışlarıyla (yüzde 49,1) elde etti. Gelir sıralamasında iPhone satışlarını servisler (yüzde 27,9), Mac bilgisayarlar (yüzde 8,3) ve iPad satışları (yüzde 6,7) izledi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Apple dün Epic Games gelişmesiyle çok dikkat çekmişti. Epic Games, Apple’a karşı ABD’de açtığı App Store merkezli davadan mutlu ayrıldı. Yargıç Yvonne Gonzalez Rogers, Apple’ın artık uygulama dışında yapılan satın alma işlemlerinden ücret/komisyon alamayacağına karar verdi. Buna ek olarak, Apple’ın geliştiricilerin kullanıcıları uygulama dışı satın alma yapabilecekleri yerlere yönlendirmelerini kısıtlamasını da engelledi. “Karara kesinlikle katılmıyoruz.” diyen Apple sözcüsü, şirketin temyize gideceğini açıkladı. Bu konuda bir açıklama yapan Epic Games CEO’su Tim Sweeney ise, “Apple vergisi için oyun bitti.” dedi ve şunları aktardı: “Apple’ın yüzde 30’a varan ek ücretleri, Dijital Piyasalar Yasası kapsamında Avrupa’da olduğu gibi artık Amerika Birleşik Devletleri’nde de yok.” Sweeney, bu kararın ardından şirketin Fortnite’ı önümüzdeki hafta içinde ABD App Store’a geri getireceğini söyledi.
Epic Games bundan önce Google ve Chrome üzerinden gündeme gelmişti. Kaçıranlar için şirket geçtiğimiz yıl Google’a karşı önemli bir zafer elde etti. Bu kapsamda, tekelci olduğuna karar verilen Google’ın yasa dışı uygulamalarını düzeltmek ve arama motoru pazarındaki rekabeti yeniden tesis etmek için çözümler önermeye başlayan Adalet Bakanlığı avukatları, bunun için Google’ı belirli servisler özelinde bölmeyi düşünüyordu. Hatta bunu hayata geçirmek adına yasal adımlar atan Adalet Bakanlığı, kısa süre önce Chrome’un çevrim içi arama pazarındaki yasa dışı tekelin kırılması için elden çıkarılması gerektiğini üçüncü kez dile getirmişti.
Bu konuyu geçtiğimiz hafta tekrardan gündeme getiren ise OpenAI oldu. ChatGPT’nin başındaki isim Nick Turley, Google’ın tekel duruşmasında yaptığı açıklamada eğer satışa çıkarsa Chrome’u satın almak isteyeceklerini açık olarak belirtti. Chrome’u satın alması halinde ChatGPT’nin merkezde olduğu bir tarayıcı haline getireceği düşünülen OpenAI, elbette Chrome ile ilgilenen tek şirket değil.
Bu gelişmeler hakkında daha önce bir açıklama yapan Google, sürecin ciddi olumsuzluklar doğurabileceğini şöyle ifade etmişti: “Chrome ve Android’e milyarlarca dolar yatırım yaptık. Chrome güvenli, hızlı ve ücretsiz bir tarayıcı ve açık kaynak kodu çok sayıda rakip tarayıcının temelini oluşturuyor. Android ise akıllı telefon pazarında geniş seçenekler sunan güvenli, yenilikçi ve ücretsiz bir açık kaynak işletim sistemi. Android, akıllı telefon maliyetlerini düşük tutmaya yardımcı oluyor.
Hem Chrome hem de Android insanların web’e erişmesine ve ürünlerimizi kullanmasına yardımcı olduğu için bunları (ve temel kodlarını) ücretsiz olarak sunuyoruz. Az sayıda şirketin bunları açık kaynak olarak tutma ya da onlara bizim yaptığımız düzeyde yatırım yapma imkanı var. Hata yapmayın: Onları bizden ayırmak iş modellerini değiştirecek, cihazların maliyetini artıracak ve Apple’ın iPhone’u ve App Store’u ile olan güçlü rekabetinde Android ve Google Play Store’u zayıflatacaktır.”