CES tarihine geçecek; Toyota’dan Fuji Dağı eteklerinde teknoloji şehri [Video]

07 Ocak 2020 09:00

Toyota imzalı proje ilk başta bir fütüristik konsept olarak düşünülse de, önümüzdeki yıl içerisinde somut adımları atılacak proje olarak tanıtıldı.

Toyota, bu zamana kadar karşımıza çıkarttığı projelerde hemen her noktaya erişme felsefesinden ödün vermedi. Elektrik geleceğini temsil eden farklı sınıfların yanında sürücüsüz otomobil ve pod taşımacılığı gibi alanlarda da Japonya merkezli şirketin imzasını gördük. Tokyo Olimpiyatları için hazırlanan özel servisler de daha dün gibi aklımızda. CES 2020‘ye katılım sağlayacağı geçtiğimiz günlerde netleşen Toyota’dan hemen herkes gibi bizler de konsept bir proje veya yakın vadedede kullanıma sunulacak teknolojik bir yenilik bekliyorduk. Marka ise işine öyle farklı bir alandan çalışarak karşımıza çıktı ki, tüm dünya gibi bizler de bir an duraksamadan edemedik. Bunun sebebiyse karşımızda arazisinin dönümüne kadar hesaplanmış bir yapay teknoloji şehrinin olması.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Toyota için eşsiz bir AR-GE fırsatı

Fuji Dağı‘nın eteklerinde kurulması üzerine geliştirilen bir proje olarak karşımıza çıkan bu teknoloji şehrinin kendine has bir adı da var. Toyota Woven City adıyla tanıtılan şehrin tasarımı içinse dünyanın önemli mimarlarından Bjarke Ingels ile ortak bir çalışma yürütüldüğünü görüyoruz. 175 dönümlük bir arazi üzerine tasarlanan şehrin kendi kendine yetebilmesi içinse hidrojen yakıt sistemlerinin bir güç kaynağı olarak kullanıldığı ekosistem düşünülmüş. Tamamen çevreci bir yaklaşımın felsefesini yansıtan Woven City, 0 karbon salınımının yapıldığı bir ulaşımın da merkezi olacak. Şehir içerisinde kullanılan araçların tamamında elektrik ve hidrojen yakıt gibi yine alternatif enerjiler başrolü oynuyor. Şehri “gelecekte bir ihtimal” olarak görenler ise bizim gibi yanılmaya hazır olmalı. Çünkü marka önümüzdeki yıldan itibaren içerisinde bilim adamı, mühendis ve çiftçi gibi meslek gruplarından kişilerin yer alacağı ilk grubu oluşturmaya hazırlanıyor. İlk adımda yaklaşık 2.000 kişinin ikamet edeceği şehir, önümüzdeki süreçteki gelişimine göre nüfusunu artırma potansiyeline de sahip. Şimdilik Toyota’ta ne kadara mâl olacağı henüz bilinmeyen Waven Şehri, yapay zeka ve robotik geleceği için de önemli gelişmelere sahne olacak gibi görünüyor.

Paylaş