Bazı Çinli şirketler, yapay zeka teknolojisi kullanarak stresi yüksek işlerde çalışan işçilerin duygu değişimlerini takip ediyor.
Yapay zeka teknolojisiyle Çin’de bulunan bir düzineden fazla şirket, beyin sensörleri kullanarak çalışanlarının duygu değişimlerini de ölçüyor. İlgili kuruluşlar arasında inşaat ve ulaşım sektörüyle üretim yapan fabrikalardan oluşan şirketler bulunuyor. Teknolojiyi kullanan iş yerlerinde çalışanlar, gün boyu yapay zeka ilintili kasklar takarak çalışıyor. Planın şirketler adına sözcüsü, bu yöntemin genel olarak tasarruf yapmalarını sağladığını söylüyor. Uzmanlar ise şirketlerin çalışanlar üzerindeki kontrolü bakımından endişeli. Monitörlenen beyin dalgalarındaki değişimler; çalışanda panik, yorgunluk veya sıkıntı olarak algılanıyor. Duygu değişimi yaşayan işçiler, yaşadıkları stres seviyesine göre ücretsiz izin verilerek evlerine gönderilebiliyor. Yanlış alarmların söz konusu olup olmadığıyla ilgili ise Ningbo Üniversitesi‘nde profesör Jin Jia, bazı işlerin yüksek konsantrasyon gerektirdiği söyleyerek bu işlerde hataya yer olmadığını belirtiyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kasklarda bir de uyandırma sistemi bulunuyor
Yapay zeka teknolojisi barındıran kasklar, “duygusal gözetleme” isimli devlet destekli bir proje adı altında Neuro Cap şirketi tarafından geliştiriliyor. Ningbo Üniversitesi bazlı şirketin ürettiği kasklar, içinde aynı zamanda bir alarm teknolojisi de bulunduruyor. Kendisinde herhangi bir uyuklama sezdiği çalışanı uyandırmakla görevli bu sistem, tehlikeli işlerde risklerin önüne geçiyor. Prof. Jia, kaskların ilk başta akıl okuyucu olduğu düşünüldüğü için pek çok kişiye sempatik gelmediğini ekliyor. Fakat daha sonra ise kasklara alışıldığı biliniyor. Artık işçiler, tüm iş günleri boyunca bu kasklarla birlikte çalışıyor. Çin’de iş verenlerin, çalışanları hakkında neyi gözetleyip gözetlemediğini kısıtlayıcı herhangi bir yasa ise şu anlık bulunmuyor.