reklamı kapat

POPÜLER

otomotiv ihracatı

Çip krizi: “Türk otomotiv piyasası 2022’de ne kadar etkilenecek?”

Otomotiv dünyasını uzun süredir olumsuz etkileyen çip krizinin Türkiye’ye etkileri hakkında önemli değerlendirme ve açıklamalar geldi.

2021 yılı için otomotiv sektörü çok da verimli bir sene olmadı. Bir yandan küresel anlamda yaşanan pandemi süreci, diğer yanda ise üretimi aksayan ve tamamen duran fabrikalar. Bunların bir sonucu olarak da hem arz hem talep de ciddi düşüşler meydana geldi. Bütün bunlar da yetmezmiş gibi bir de çip krizi ile karşı karşıya kaldık. Son 3 ayda çip krizi sorunu iyiye giden bir tablo çizse de henüz çözülebilmiş değil. Tüm sektör de konu hakkında endişeler devam ediyor. Son olarak da OYDER’den konu hakkında güncel değerlendirmeler geldi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Turgay Mersin, 2021’i her ayına başka olayın damga vurduğu bir yıl olarak niteleyerek, “Adeta siyah ile beyaz, gece ile gündüz kadar birbirine zıt altışar aylık 2 dönem yaşadık. 2021’in Ocak-Şubat aylarına baktığımızda 1 milyonu geçen bir pazar öngörüyorduk. Ancak ikinci 6 ayda bulunurluk, hammadde, lojistik, kurlar ve faiz oranları devreye girince toplam pazar 737 bin 350 adetlerde gerçekleşti. Bulunurluk sıkıntısına bağlı spekülatif fiyat hareketlerinin de olduğu 2021 yılı, sektörümüzü yordu ve sermaye yapımıza zarar verdi.

Çip krizi ile birlikte başka sorunlar da meydana geldi

Buna ek olarak kur hareketliliği ve faizler de sektörün yıl sonu kapanışına etki eden faktörler arasında yerini aldı. Özellikle 2021 yılının son 2 ayında yaşadığımız hızlı kur artışları, yüksek enflasyon, genel ekonomik sorunlar 2021 yılına damga vuran diğer faktörlerdi. Çip krizinin ne zaman aşılacağı ile ilgili bir belirsizlik var. Şu anda konuşmak için çok erken. Fakat mart ayından sonra bulunurluk sorununun önemli oranda çözülebileceğini öngörüyorum. Bunun yanında kurlarda da bir belirsizlik hüküm sürüyor. Ayrıca faizlerin de bir yere oturması lazım. Bu 3 belirsizlik 2022 yılını şekillendirecektir” diye konuştu.

Ancak 2021’in altında kapatmayacağımızı söyleyebilirim. Sektördeki sorunlar giderilebilirse pazarın 2021 üstüne çıkma ihtimali de var. Ülkemizdeki hızlı ve aşağı-yukarı çok yönlü ve değişken kur hareketleri nedeniyle maliyetler artmaya devam ederse bu artışlar fiyata yansıyacağından talepte bir daralma olması da kaçınılmaz olacaktır” dedi.

Video